Реклама / Ads
6| 4739 |13.01.2011 НОВИНИ

ДС- дипломатите доброволно да се върнат иска НС

.
Народното събрание ще призове ДС-посланиците доброволно да се откажат задграничните си постове. Предстои депутатите да подкрепят законодателни промени, които да доведат до ограничаване връзките между дипломатическата служба и Държавна сигурност.
 

Това ще стане с декларация на парламента, която вчера бе одобрена от външната комисия, без подкретата единствено на Коалиция за България. Очаква се в петък ще бъде гласувана и в пленарна зала.

В мотивите на вносителите от ГЕРБ се посочват блокираната работа на дипломатическата служба и създаденият риск за авторитета на България, след като стана ясно, че 35 от действащите посланици са работили за репресивния апарат на бившия комунистически режим.

Външният министър Николай Младенов съобщи след заседанието, че предстои външно министерство да внесе пакет от промени в Закона за дипломатическата служба, но не уточни как ще бъде формулиран конкретния лустрационен текст.

До момента няколко такива текста в други закони падат в Конституционния съд.

Младенов каза още, че декларацията на НС трябва да бъде ясен сигнал към целия свят, а предстоящите законови промени ще отворят службата за млади и компетентни хора.

Засега не е ясно как ще завърши казуса с действащите посланици, след като правителството предложи те да бъдат отзовани, а президентът все още не е подписал нужните за това укази. Георги Първанов вече показа, че не приема бланкетно предложение, но обяви, че е готов да разглежда всеки конкретен случай. Този вариант обаче бе отхвърлен от премиера Бойко Борисов.

Младенов заяви, че предстои сериозен разговор с президента, който би трябвало да се случи след гласуването на декларацията в пленарна зала.

От БСП, която остава единствената опозиция на лустрацията, определиха декларацията за "ненужна и неуместна". Депутатът от левицата Ангел Найденов коментира, че тя се използва за алиби на вече предприети действия от правителството за отзоваване на посланиците. Той обвини ГЕРБ в двоен стандарт по отношение на партийните им назначения с минало в ДС и посочи, че декларацията е за вътрешнопартийна употреба в управляващата партия.

От всички общо 196 души, обявени от Комисията по досиетата, 90 и в момента са служители на Външно министерство. От тях 35-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, четирима са генерални консули, седем оглавяват дирекции в министерството. Част от тях са назначени през мандата на ГЕРБ и по предложение на правителството на Бойко Борисов.

Правителството прие и решение за освобождаването на генералните консули, което не изисква президентска санкция, а Младенов съобщи, че в кратък срок ще бъдат проведени първите конкурси за назначаване на заместници. Досега за тези длъжности нямаше конкурсно начало.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5006 |11.01.2011 МВнР с опция да заобиколи Първанов за ДС-дипломатите? . 26| 5012 |07.01.2011 Ив. Калфин: В деня на скандала с дипломатите МВнР им удължава мандатите . 35| 6575 |21.12.2010 Асен Агов: Президентът е отговорен за дипломатите - агенти . 11| 5556 |15.12.2010 Сините: Дипломатите-доносници вън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads