Реклама / Ads
27| 5091 |27.10.2011 НОВИНИ

ДС-дипломатите върнати у нас, но с привилегии

.
Някои от т.нар. ДС-посланици, които бяха върнати в България със заповед за служебно пътуване от външния министър Николай Младенов, отново са се върнали в ръководените от тях мисии.
 

 

Днес говорителят на външно министерство Весела Чернева не отрече, че има посланици, които са били изпратени за кратко обратно на мястото на акредитация, но със задачи от различен тип, включително свързани с тяхното окончателно отпътуване. Тя обаче отказа да посочи точния им брой, като подчерта, че до края на годината в България ще бъдат върнати всички 37 посланици, чиито имена бяха обявени от Комисията по досиетата.

 

"Ръководителите на нашите представителства са и материално отговорните лица в тях, има сметки за приключване, но както е казал външният министър и той ще спази това - до края на годината ще се приберат в България", заяви още Чернева.

 

По информация на Меdiapool към края на септември петима от посланиците, намиращи се в служебно пътуване до Българи, са се завръщали за кратки периоди до държавите, където са акредитирани, във връзка с изпълнение на служебни задачи.

 

По-рано тази година стана ясно още, че някои от посланици – агенти на ДС, са пътували и без да уведомят външния министър.

 

В момента се очаква решението на Конституционния съд дали промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават работилите за ДС да заемат определени висши постове в системата на външно министерство, включително и да бъдат назначавани за посланици, отговорят на конституцията.

 

Съдът бе сезиран от БСП и ДПС. За съдия докладчик по делото бе определен Пламен Киров, бивш съветник на президента Георги Първанов.

 

По-рано Първанов, известен и като "Гоце" от времето работил за ДС, отказа да подпише указите за връщането на посланиците с досиета в България. Затова външният министър ги върна със заповеди за служебно пътуване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5265 |03.05.2011 Първите върнати посланици-агенти вече са у нас . 10| 4688 |25.01.2011 МВнР притисна Първанов за ДС-дипломатите . 4| 4749 |17.01.2011 МВнР стартира смяната на ДС-дипломатите . 8| 5496 |14.01.2011 НС: Президентът да отзове ДС-дипломатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads