Реклама / Ads
27| 4799 |19.04.2013 НОВИНИ

Дистанция на ГЕРБ пред БСП регистрира "Алфа Рисърч"

.
Ситуацията ще бъде много тежка при съставянето на правителство. При многото неяснотии, които съпътстват предизборната кампания, не са изключени и много изненади.
 

Резултатите от най-новото проучване на агенция "Алфа Рисърч" регистрират стартовите позиции на политическите партии в предизборната кампания, заяви по НТВ социоложката Геновева Петрова.
 

Регистрира се дистанция на ГЕРБ пред БСП, няколко партии със среден потенциал, които имат възможност да бъдат поставени в парламента, и по-малки политически сили, които се колебаят около 4%-та бариера. Най-важната тенденция била завишената нагласа за избирателна активност.
 

Четири партии ще влязат в парламента, смята Петрова. В дните около официалния старт на кампанията дистанцията между ГЕРБ и БСП е в рамките на 5.6%. Спрямо март подкрепата за ГЕРБ нараства от 21.9% до 22.5%, а тази за БСП спада от 17.4% на 16.9%. БСП започва кампанията с известна демотивация на своите привърженици и неспособност, поне на този етап, да привлече по-широка електорална периферия. След бурния подем на Атака по време на протестите, довел почти до утрояване на подкрепата й, се наблюдава известно забавяне, или стопиране на този процес. Към момента Атака събира 4.9% от гласовете на пълнолетните избиратели, без да увеличава електоралната си тежест. Националистическият вот се отлива обаче и към други формации – 1.3% за НФСБ, 1% - ВМРО-БНД, ГОРДа България – 0.7%. Други партии, с които представители на протестиращите участват в изборите събират между 0.3% и 1% привърженици. Проблемите около съставянето на листите на Движение „България на гражданите" и напускането на местни организации, на фона на общата слаба консолидация на неговите симпатизанти, се отразяват отрицателно и върху позициите на партията. Тя губи около процент подкрепа за месец - в началото на април за нея биха гласували около 2.9% от общия брой избиратели, обобщава изследването.

Това значи, че ситуацията ще бъде много тежка при съставянето на правителство. Чуваме изказвания на различните парии, че не искат да съставят коалиции, но при тази композиция ситуацията ще е трудна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4758 |19.04.2013 Във всяко кметство полицай, обещават предизборно . 71| 5597 |18.04.2013 "Алфа рисърч": ГЕРБ води БСП с 5,6% . 35| 5037 |18.04.2013 Кунева пред чужденци: Страх ме е за икономиката на България . 27| 4906 |18.04.2013 ГЕРБ няма да управлява на всяка цена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads