Реклама / Ads
9| 5077 |20.08.2015 НОВИНИ

Джамбазки подпука БНР за програмата на турски

.
Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки иска документите за лиценз на програмата на турски, съобщиха от пресцентъра на ВМРО - Българско национално движение. Официално искане отправи заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки до ръководството на Съвета за електронни медии. Джамбазки иска да се запознае с пълния комплект документи, внесени от Българското национално радио в СЕМ, с които се иска лиценз за ново радио „Кърджали“.
 
Заместник-председателят на ВМРО желае да получи и протоколите и аудиозаписите от двете заседания на СЕМ, на които въпросът с даване на разрешение за радио „Кърджали“ е бил разглеждан.

Силно се надявам служители или членове на СЕМ да не се изкушат да променят или преправят документите, сподели евродепутатът. Припомняме, че във вторник Джамбазки, заедно с представители на ВМРО, присъства на заседанието на СЕМ, на което беше поставен въпросът за даване на лиценз на БНР да излъчва програма на турски език по радио „Кърджали“.  Тогава регулаторът отложи вземането на решение, а Ангел Джамбазки заяви готовността на ВМРО да излезе на протест, ако бъде разрешено по националното радио да има програма на турски език.

В годините ВМРО последователно защитава тезата, че българските обществени медии следва да се съобразяват с конституцията и да излъчват програмите си единствено на български език. Според патриотите проблемът при малцинствените групи у нас не е толкова във възможностите да ползват майчин език, колкото в непознаването на официалния език. Така тези наши сънародници са лишени от перспектива на пазара на труда. Затова и според ВМРО са нужни не програми на турски език, а образователни програми по български.

Организацията припомня, че и сега големи територии от страната ни са подложени на трансгранично замърсяване на радио честотите с турски радиостанции – например Черноморието. В същото време наши сънародници в близките страни са на практика лишени от възможността да чуват български език. Затова е и недопустим обявеният от БНР приоритет за програма на турски с пари на данъкоплатеца, е позицията на ВМРО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4940 |12.07.2015 Червени депутати: Има сериозно забавяне на програмата за саниране . 0| 13753 |25.06.2015 Джамбазки: БГ-циганинът е китка пред вонящите европейци . 0| 4518 |19.06.2015 Джамбазки: Нямам общо с агитките в Орландовци . 2| 5845 |12.06.2015 Ангел Джамбазки: Бежанците тръгват по Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads