Реклама / Ads
23| 4790 |15.02.2010 НОВИНИ

Н. Пр. Джеймс Уорлик: Искам да възтържествува правосъдието в България

.
Джеймс Уорлик:
Ал. Петров да бъде подложен на справедлив съдебен процес и ако има основания, да бъде поставен зад решетките, заяви посланикът на САЩ в България. Той добави, че е у нас от няколко седмици и знае, че на българските граждани им е писнало да няма върховенство на закона.
 

Разчитам на диалога си с България, обяви по БНТ посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик
. Операция "Октопод" стриктно принадлежи на българските правоохранителни органи, каза той. Не бих искал да коментирам дали Ал. Петров е попадал в полезрението на американските служби, добави посланикът и каза, че наистина не знае офицер под прикритие или престъпник е задържаният, за когото се виждало, че има някакви доказателства, които съответните органи ще разгледат.

Тук съм от няколко седмици и знам, че на българските граждани им е писнало да няма върховенство на закона
, каза г-н Уорлик. Искам да възтържествува правосъдието, Петров да бъде подложен на справедлив съдебен процес и ако има основания, да бъде поставен зад решетките.

Няма взети решения, нито преговори за полагането на елементи от ПРО в България
, заяви Дж. Уорлик и добави, че разговори се водят с всички съюзници, а щитът би бил не срещу Русия, а срещу заплахата от Близкия изток. Решения ще се вземат в бъдещето, без конкретни времеви рамки, поясни посланикът на САЩ. Озадачен съм от реакцията с Русия, каза той и поясни, че САЩ ще продължат да проучват идеята за ПРО, което е отделно от разговорите за стратегическото въоръжаване, то е съвсем отделно и по него трябва да има договор.

Много сме доволни, че български войници смело служат в Афганистан
, сподели посланикът, който посетил военната болница и бил трогнат от нашите момчета. България е била лоялен сътрудник на САЩ и партньорството много се цени, вкл. и между хората, заяви Уорлик. Вече ще издаваме съвсем редовно 10-годишни визи за българите и това ще улесни пътуването до САЩ. Това решение се взе независимо от темата за безвизов режим, но аз напълно подкрепям премахването на визите, категоричен беше посланикът, според когото сега кандидатстването е улеснено, защото е он-лайн.

Ние в САЩ използваме биотехнологиите от години, без да има вреда за хората. Аз за себе си не съм уверен кога консумиран генно-модифицирани храни и кога други, каза Дж. Уорлик, който каза, че не представлява корпорации и фирми и затова апелира решенията да се базират на науката, а не на емоцията.

Посланикът на САЩ поиска, преди да коментира теми като здравната реформа и заменките с гори, експерти да му разяснят детайлите. Той искал да пътува, да се среща с хора и да научи максимално повече за България. Джеймс Уорлик напомни, че е обещал да прочете романа "Под игото" и каза, че ще го направи.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4596 |12.02.2010 Уорлик: Трябва да сте горди със службите си за сигурност . 46| 26290 |23.11.2009 Извънземни ни гледат; ние не знаем какво да поискаме от тях . 7| 4945 |19.11.2009 Б. Велчев: Не искам да съм недосегаем . 46| 5663 |16.11.2009 Б. Борисов: Положението е толкова тежко, че не искам да ви плаша!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads