Реклама / Ads
40| 7648 |24.09.2020 НОВИНИ

Джема Грозданова: Много са причините да напусна ГЕРБ, свърши ми търпението

.
Джема Грозданова
Много бяха причините да напусна ГЕРБ. Аз съм много търпелив човек, но когато взема решение то е необратимо. Това каза по бТВ бившият член и депутат от ГЕРБ, сега представител на „Републиканци за България“ Джема Грозданова.
 

Освен, че бях председател на комисията по външна политика, работих 13 години за ГЕРБ. Бях и от самото начало ръководител на българската делегация на Съвета на Европа. В партийната ми работа през май получих упрек, че не съм била агресивна към десните партии в района. Това не мога да го приема и никога не съм го правила. Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов каза, че не сме впрегнали потенциала си, за да работим с десните.

 

В моят заден двор на кооперацията се разруши един паметник на културата и се борих 4 години за това нещо. Слушах, че трябва да се пази духа на Стара София, а това не се случваше.  Работейки като председател на комисията по външна политика, темата европейска и външна политика изчезна от българския парламент.

 

На всеки 6 месеца ние имаме право да чуем какво прави изпълнителната власт в европейските съвети. Има необходимост за отчитане. През юли, когато имах намерение да си тръгна, направих събитие за Китай, дойдоха петима депутати и никой не се изказа. Не мога сама да направя каквото трябва, за да работя добре.

 

Аз съм лекар по дентална медицина.  Това ми дава възможност за широка представа за много проблеми в обществото. Най-добрият ми министър бе първият здравен министър, който бе изгонен заради тамифлуто,  което днес търсят всички.

 

Може да се каже, че гласът ми е бил заглушен като депутат. Когато лошият Цветанов си тръгна, дали нещата в ГЕРБ са по-добре?! Цветанов не е бил първият човек в партията. Искаме да опитаме да работим по друг начин.

 

Свърши ми търпението до 2018 година. Видях разликата между енергията и мотивацията, когато работихме за европредседателството и след това.  Не съм вярвала, че може да има такава разлика.

 

Попаднах в ГЕРБ, благодарение на познанството си с Цветанов. Не сме близки. Приемам неговите обяснения за това, какво се е случило във времето. Аз съм детския зъболекар на Цветанов, оттам се познаваме. Лекувам децата му. Аз се насочих към външната политика, защото видях, че не мога да работа в здравеопазването.

 

Цветанов винаги е бил човекът, който е понасял негативите в партията. Той си тръгна много достойно. Той е довел повече от 60 процента от хората. Няма кой да вземе някого, ако той лично не иска. Това, че са те поканили, не значи, че ще отидеш. Цветанов направи максималното за структуриране на ГЕРБ.

 Около 2018 година имаше натрупване на проблеми между тях /бел. ред. Борисов и  Цветанов/. Всяко нещо има начало и край. Моята сфера е ограничена и никога не съм ровила при другите комисии.

 

Има няколко брошки на ревера на ГЕРБ - нямахме силата да ратифицираме споразумението за търговия с Канада, ние още сме в сферата на протекционизма. Не се присъединихме към пакта на миграция на ООН. Работих за истанбулската конвенция  и тя не касае джендърството, а насилието.

 

Винаги съм човек, който държи дистанция. Не ми пречи това за апартамента, да работя с Цветанов. Опитвах се да говоря с Борисов, но не се получи.  Не познавам пряко премиера. Говорила съм всичко пет-шест пъти. Не ми се е обаждал и не ми е казвал како да правя. Просто последната година той нямаше време и сила да разговаря с всеки.

 

Аз преди да реша да си тръгна през юли, потърсих елегантен начин да кандидатствам за висок пост в ЕК. За това говорих с Борисов една година по-рано. Той се съгласи. Той не ме спря да си тръгна, защото знае, че когато реша нещо, то се случва. Не получих поста, но това не ме притеснява. ЕК иска нещо по-странично.

 

Преди една година, ако имах подкрепата,  бих могла да получа този пост. Нямаше как да остана в ГЕРБ, този пост предполага безпартийност. Бих работила за страната си.

 

Разбира се, че можем да се коалираме с ГЕРБ. Никой не знае какво ще се случи в бъдещите месеци. В ситуацията, в която сме, компромисите ще бъдат големи. Фрагментацията ще е голяма. Не очаквам бъдещите няколко парламента да са с дълготрайност. Подкрепям протестите. Смятам, че българският парламент не е достатъчно легитимен, за да взима решения. Да, трябва да има оставка. България е парламентарна държава и това е проблем. Защото парламентарната власт се заглуши от изпълнителната власт.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5030 |21.09.2020 Много квартали от Мадрид са поставени под карантина . 35| 8309 |20.09.2020 Напусналата ГЕРБ Джема Грозданова: Необходими са предсрочни избори, за да дойде ново доверие . 44| 8430 |20.09.2020 Сред лицата на партията на Цветанов в НДК са Джема Грозданова, Горан Благоев и психологът Тодор Тодоров . 9| 5972 |10.09.2020 Йордан Камджалов: България е в много тежко състояние, няма нужда една мухлясала, изгнила ябълка да бъде гримирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads