Реклама / Ads
22| 7793 |12.02.2013 НОВИНИ

ДКЕВР ще променя общите условия по договорите с ЕРП-та

.
ДКЕВР започва обществено обсъждане с потребителските организации и електроразпределителните дружества за промяна в общите условия на трите ЕРП-ата, съобщи и.д. председател на ДКЕВР Андон Роков.
 

 

Наскоро Роков наследи на поста Ангел Семерджиев, който беше принуден да подаде оставка заради неприетите в срок наредби, изисквани от Третия енергиен пакет на ЕС. Една от тях би ни гарантирала и либерализиран енергиен пазар, в т.ч. и смяна на доставчика, ако сме недоволни от него. Семерджиев беше избран през септември 2009 г.

ДКЕВР ще настоява електроразпределителителните дружества да определят конкретен период за отчитане на изразходваната енергия, който да е в рамките на 30 дни.

 

В момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат, посочи Роков. Ето защо ще бъде променен видът на фактурата и в нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност.

 

По тези три параметъра всеки един потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков.

Освен вида на фактурите, ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата.

Държавният регулатор ще започне обсъждане за цялостната промяна на общите условия за дейността на ЕРП у нас, което ще трае в рамките на месец-месец и половина. Сред исканите промени е да се определят много кратки срокове за писмени отговори на всяка жалба от потребител.

 

Роков определи протестите на хиляди хора в цялата страна срещу високите декемврийски сметки за електроенергия като оправдани. Не е възможна обаче национализация в страна член на ЕС, коментира той исканията на протестиращите.

По отношение на ценообразуването на сметките на потребителите и.д. председателят на ДКЕВР посочи, че всички добавки са определени по закон, но регулаторът няма право на законодателна инициатива.

 

Предстои ДКЕВР да провери и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата, посочи още Андон Роков. В момента в цената на тока се калкулират 15% технологични загуби, уточни той. Той обаче бе категоричен, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп.  Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 10122 |12.02.2013 Протестиращи срещу високите сметки обсадиха ДКЕВР . 4| 6227 |30.01.2013 Андон Рохов поема временно ДКЕВР . 17| 4883 |07.11.2012 Край на бонусите в ДКЕВР . 1| 7005 |03.11.2012 ЕК одобри лекарство, което променя ДНК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads