Реклама / Ads
0| 4613 |06.05.2008 НОВИНИ

Дмитрий Медведев седна в президентския трон

.
От днес Дмитрий Медведев е новият президент на Русия. Церемонията по встъпване в длъжност се провежда в Големия кремълски дворец. Тя ще е същата, каквато е била през 2000 и 2004 г.
 
Ритуалът не се променя, което означава стабилност на традициите, заяви пред БТА Георгий Вилинбахов, главен херолдмайстор на Руската федерация.

По време на ритуала военнослужещи от почетния караул ще внесат в Андреевската зала на Кремъл държавното знаме и президентския щандарт - двуглав орел на фона на руския трикольор. Сред основните атрибути, предвидени от церемониала, са също специален екземпляр от руската конституция и знакът на ордена "За заслуги към Отечеството" - първа степен, разказа Вилинбахов.

kreml.jpgДмитрий Медведев ще мине през Кремъл, съпроводен от насрещен марш, чието тържествено звучене ще бъде подсилено от включването на президентски фанфари. Встъпващият в длъжност президент ще се изкачи на подиума в Андреевската зала, на който ще застанат също председателят на конституционния съд, председателите на Съвета на федерацията и на Държавната дума.

Председателят на конституционния съд Валерий Зоркин ще прикани новоизбрания президент да се закълне в руската конституция, чийто текст е утвърден през 1993 г. С ръка върху книгата народният избраник ще произнесе клетвените думи, с които се задължава да брани суверенитета, независимостта, сигурността и целостта на държавата, да спазва нейния основен закон и вярно да служи на народа, след което ще бъде обявен за встъпил в длъжност.

Под звуците на руския химн над купола на президентската резиденция в Кремъл ще бъде вдигнат щандартът на руския държавен глава. Дмитрий Медведев ще произнесе тържествено слово. Следва салют от 30 топовни залпа.

На Съборния площад пред Кремъл междувременно ще бъде строен президентският полк, който ще бъде представен на новия държавен лидер.

Чуждестранните държави ще бъдат представени на церемонията от доайена на дипломатическия корпус и ръководителите на съответните мисии, както предвижда държавният протокол, съобщи руското външно министерство. В Москва днес работят 163 дипломатически мисии на други държави, а също и над 10 представителства на международни организации, включително на Европейската комисия и на ООН.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5040 |20.07.2007 Досието на Първанов било проскубано, опозицията настоява той да напусне президентския пост . 1| 4810 |06.07.2007 Гласуването няма да е задължително, принципът за уседналост въведен и за местния вот . 0| 7746 |22.05.2007 Йовка Димитрова от „24 часа” сменя президентския ресор с Брюксел . 0| 5139 |02.05.2007 85 000 са отпаднали от изибрателните списъци в Кърджалийския район заради принципа за уседналост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads