Реклама / Ads
3| 5083 |28.01.2015 НОВИНИ

Днес Брюксел публикува поредния критичен доклад срещу България

.
Вицепремиерът Меглена Кунева ще оповести поредния евродоклад за България, в който Брюксел ни писа ниска оценка за съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. В него единствения похвален е главният прокурор Сотир Цацаров за инициативата му за децентрализация на прокуратурата и гарантиране на независимостта на прокурорите.
 
Остри са критиките за мерките срещу организираната престъпност. В доклада влизат и последните показни разстрели. Отбелязва се, че има много обвинени, но за сметка на това малко осъдени. Заключението на Еврокомисията (ЕК) е за бавен напредъкът на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.

В проектотекста на мониторинговия доклад за борбата с корупцията и организираната престъпност ЕК призовава за прилагането на стратегията за правосъдна реформа и промяна на политическата култура в България. Официалният доклад ще бъде публикуван днес в Брюксел. В черновата на политическите оценки в него за пореден път се отбелязва малкия брой присъди срещу корумпирани висши държавни чиновници и членове на организираната престъпност.

Решаващо за напредъка е да се признаят проблемите и да се установят мерките за тяхното решаване, пише в неокончателния вариант на политическата част в доклада на Брюксел, с който разполага „Хоризонт“. Формално пълният текст ще бъде одобрен на заседание на Еврокомисията тази сутрин.

ЕК застава зад правителствената стратегия за реформа на съдебната система, но призовава за политически консенсус за нейното прилагане с конкретни действия. Това изисква промяна на политическата култура и истинско осъзнаване, че тези проблеми са №1 в дневния ред.

Реакциите на властите по спорни кадрови назначения на магистрати, изчезването на осъдени престъпници и неуспеха на компютърната система за случайно разпределение на дела са неубедителни и всяват съмнения в независимостта на правосъдието. Репутацията му ще продължи да страда, докато системата не е сигурна, казва Комисията и препоръчва да се използват външни експерти по информационни технологии.

Броят на окончателните присъди за корупция по високите етажи и срещу организираната престъпност е много малък, е оценката на Комисията "Юнкер". Главната прокуратура е предприела положителни стъпки като увеличила е броя на заведените дела за корупция и е ускорила работата по тях. Малко от тези дела обаче са срещу лица на високи постове, отбелязва докладът.

Поради протакането на дела срещу хора от организираната престъпност и висши корумпирани чиновници, ЕК приканва към нови поправки в Наказателния кодекс заради остарели текстове по отношение на корупцията по високите етажи, търговията с влияние, и процедурните пропуски, които позволяват дългото отлагане и връщане на дела.

Звеното БОРКОР, създадено при първия мандат на премиера Бойко Борисов, не е постигнало резултати, отговарящи на неговото финансиране, пишат още от ЕК. Отново се припомня високият риск от корупция в търговете за обществени поръчки с препоръката за затягане на процедурите там.

Брюксел е разтревожен от забавеното назначение на Главен съдебен инспектор. Забавянето на избора на нов председател на Комисията за конфликт на интереси, който е отговорност на НС, подсилва съмненията, че решението се основава на политически съображения, а не на критерии за почтеност", пише в проектодоклада.

Скорошните показни разстрели и убийства на свидетели ясно са напомнили колко тежка е ситуацията с организираната престъпност, коментира Европейската комисия. Специализираният съд и прокуратура, заработили преди 2 години, бавно започват да дават резултати, но има много малко осъдителни присъди. Дейността на Спец-съда се спъва от нецелесъобразно разпределение на задачите и формалистичните разпоредби на НК.

Въпреки значителните усилия на ресорната комисия, конфискуването на имущество, придобито от престъпна дейност, също не се насочва директно срещу организираните престъпни групи.

Препоръчва се промяна в организацията на ВСС в сътрудничество с професионалните съсловни организации, включително с оглед на процедурите по избор на бъдещи членове на съвета, така че той да разполага с обществено доверие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5015 |25.01.2015 Избори в Гърция днес - решава се съдбата на еврозоната . 6| 4568 |23.01.2015 Центърът блокиран и днес заради Столтенберг . 1| 4226 |21.01.2015 Правителството приема управленската си програма днес . 9| 5084 |20.01.2015 От днес по пътищата: Клапа! Екшън!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads