Реклама / Ads
8| 4533 |18.08.2009 НОВИНИ

Днес честваме успението на св. Йоан Рилски

.
На 18 август Църквата отбелязва един от трите празника, посветени на най-българския светец. Роден в с.Скрино в Осоговската планина, около 876, преп. Йоан Рилски е небесен закрилник и ходатай пред Бога на целия български народ.
 

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. княз Борис, на сина му Владимир и на цар Симеон, и на сина му св. цар Петър.

Приел монашеството, преподобният се отдава на подвижнически живот. Борейки се с изкушенията на дявола, известно време той се скита във Витоша и Руен, след което се преселва в Рила. Там негови единствени съжители са дивите животни. Пребивавайки в пост и молитва, покровителят на българския народ укрепва духовно и достига високо нравствено съвършенство.

Отдалечил се от суетата на светския живот, пустинникът не забравя своя народ, който изживява тежка духовна криза в онзи момент, като всеки ден отправя горещи молитви към Бога за неговото спасение.

В непреходните рилски височини преп. Йоан не остава скрит за своите съвременници, които го търсят, за да се поучат от наставническото му слово и получат неговото благословение. Известно е от историята, че благочестивият български цар Петър също търси съветите му.

Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса. След многогодишен духовен подвиг, в залеза на своя живот светителят основава свое братство и построява Рилския манастир, чиито пръв игумен е той. Оставеният от него монашески устав е пример за подражание за всички бъдни поколения. През 946 на днешния ден рилският чудотворец завършва блажено земния си път. Погребан е в манастирския храм.

Запазил в нетление тялото му, Бог прославя своя угодник чрез множество изцеления и чудеса, които извършва то. Нетлението на тялото му е разкрито на 19 октомври, денят в който светите мощи са пренесени в пещерата, в която е живял в Средец. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години.

След Освобождението на България от византийско робство, цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г. Те са се пазели в храм номер 8 на хълма Трапезица.

През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в дома му - Рилския манастир. Това събития Църквата отбелязва на 1 юли.

Въпреки, че св. Йоан Рилски е почитан като общобългарски светец, славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4380 |06.08.2009 Днес честваме Преображение Господне . 0| 5977 |27.07.2009 Честваме лечителя св.Пантелеймон . 0| 5051 |20.07.2009 Днес честваме Илинден . 3| 8200 |22.09.2007 Честваме Деня на независимостта без да знаем какво е станало на тази дата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads