Реклама / Ads
7| 5508 |08.11.2008 НОВИНИ

Днес почитаме Архангелов ден

.
В църковния и народния български календар Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден. В българската народна традиция празникът се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.
 

Свети Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, на светлината, на справедливостта и се изобразява в църковната иконография с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. Той е вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.
В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Нему се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Рангеловска или Архангеловска задушница, една от четирите големи задушници през годината. 
Според поверията, всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.
Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша.  
Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората.
На много места в деня на празника се коли курбан за светеца. За този ден стопанката на къщата меси специален обреден хляб - Рангелова пита, просорясан на пет места и богато украсен с тестени фигурки.

Седнали край празничната трапеза, най-старият от домашните чупи обредния хляб на кръст, сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира това вино отдолу с шепи и го пръска навред в къщи за берекет.

В задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино.
На днешния ден празнуват носещите имената: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен.

Днес пред Паметника на незнайния воин ще бъдат поднесени цветя и венци, по случай Архангелов ден, който е професионален празник на българската полиция. МВР чества и 129 години от създаването си.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков ще приеме строя на почетния караул и ще поздрави българските полицаи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4591 |07.11.2008 Зърнопроизводителите се заканиха, че ще спрат с мирните протести . 15| 4675 |07.11.2008 П. Димитров: Софиянци няма да останат на студено тази зима . 2| 4508 |07.11.2008 Ще изравняват стандартите на медиите в Югоизточна Европа . 5| 4572 |07.11.2008 Над стотачка за 8-ми декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads