Реклама / Ads
24| 7677 |08.11.2012 НОВИНИ

Днес се прощаваме с патриарх Максим

.
Последна почит на патриарх Максим отдаде столичният кмет Йорданка Фандъкова Източник: Фрогнюз
Днес, Архангеловден, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ беше отслужена архиерейска заупокойна св. Литургия в памет на Негово Светейшество, Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.
 

Тя беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Св. Синод е натоварен с отговорността временно да управлява Софийска епархия, съобщиха от Софийската митрополия, информират ни от Светия синод.

По време на светата богослужба, както и през целия ден, тялото на покойния Първойерарх на Българската православна църква ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит.

Посрещане в храма, начало на поклонението пред блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит, и утреня е от 8.00 ч. Начало на св. Литургия - 9.00 ч.

От 07.00 часа около митрополитската катедрала „Св.Неделя“ са разположени полицейски екипи. За улеснение на гражданите около сградата са изградени временни парапети, а служителите на реда насочват потока от хора за влизане през южния вход.

Пътна и охранителна полиция осигурява трафика на делегациите от Аерогара-София.  Полицейско присъствие ще бъде осигурено и в петък пред Храм-паметника „Св.Александър Невски“.

Утрешният ден е обявен за национален траур.

На поклонението утре улиците около църквите "Света Неделя" и "Свети Александър Невски" ще бъдат затворени за движение. В петък, на опелото на Негово светейшество в храм-паметник "Александър Невски", граждани няма да бъдат допускани.

Патриарх Максим ще бъде погребан в Троянския манастир по специален архиерейски ритуал. Патриаршеската корона, която е поставена на главата му за поклонението днес и утре, ще бъде заменена с монашеско було. В саркофага ще има и броеница, а лицето на патриарха ще бъде покрито с покров. Това обясни богословът Ангел Воденичаров пред bTV.

Той отрече информацията, че Богородица от копието на чудотворната икона "Достойно есть" е плакала с кървави сълзи след смъртта на Максим. По изображението й са избили червени петна. Това е станало на 31 октомври - между рождения ден и кончината на патриарха, съобщиха от Балканското атонско сдружение.

Заради червените петнта, появили се по иконата покрай смъртта на Максим, някои вече заговориха, че той може да бъде обявен за светец. Процедурата за това обаче е много сложна. В продължение на години край мощите му трябва да стават чудеса. Освен това при отваряне на гроба след време трябва да се носи благовоние, а тялото да се е запазило нетленно, обясни Воденичаров.

"Никога не съм го чувал да се скара или да осъди някого", разказа за патриарха отец Лазар от църквата "Св. Георги Победоносец" в Горубляне, който е бил до последно при Негово светейшество в Правителствена болница. "Беше в съзнание и будност. Постоянно се усмихваше и благославяше със своята десница всички присъстващи до болничното му легло", каза отец Лазар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5375 |07.11.2012 Ден за национален траур в петък в памет на патриарх Максим . 23| 6706 |06.11.2012 Патриарх Максим ще бъде погребан в петък в Троянския манастир . 20| 7298 |06.11.2012 Патриарх Максим почина . 1| 5658 |03.11.2012 Днес е Архангелова задушница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads