Реклама / Ads
0| 4774 |22.02.2018 НОВИНИ

И днес ще има протест за опазването на Пирин

.
Източник: БГНЕС
И този четвъртък граждани в 11 български града в страната и в чужбина ще излязат да протестират за десети път в защита на Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.
 
Протестът в София този път започва в 18,30 ч., а сборният пункт е пред сградата на Народното събрание.

Като причини за гражданското недоволство организаторите сочат решението на Министерския съвет, което отваря възможност за строителство в 48% от територията на Национален парк "Пирин", както и придвижвано от управляващите законодателство за нови сечи за строителство в горите и за застрояване на земеделските земи в планинските райони и по Черноморието.

Исканията на организаторите от коалицията "За да остане природа в България" са за оттегляне на решението на кабинета, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк "Пирин"; оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение; обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Гражданските организации настояват вече и за оставка на Валери Симеонов като вицепремиер заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация; отхвърляне на внесените поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите; отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от Министерството на земеделието и храните и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори.

Протестиращите искат отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6245 |21.02.2018 Д-р Мими Виткова за Фрог: Здравеопазването ни се превърна в пазар . 2| 4673 |21.02.2018 Даскали и ученици бягали от час да протестират „за” кмета на Септември . 1| 4496 |20.02.2018 Един-единствен човек на протеста пред НС срещу застрояването на „Младост” и „Дружба” . 0| 4515 |20.02.2018 Облаци и сняг днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads