Реклама / Ads
29| 11261 |22.02.2012 НОВИНИ

До дни ще знаем защо са ни скъпи лекарствата

.
Д-р Стефан Константинов
В следващите дни ще обясним много ясно на хората причините за цените на лекарствата, какви са причините те да са по-скъпи и какво може да се направи. Това обяви днес здравният министър д-р Стефан Константинов пред медиите в Министерския съвет.
 

 

По думите му първо трябва да има прозрачност в лекарствената политика и какъв пазарен дял заемат различните фармацевтични фирми, и чак тогава да се обяснят цените на медикаментите за хората. Министърът обаче бе категоричен, че определянето на цените не опира само до един човек и само до едно ведомство и припомни, че от тази година Касата има могъщ инструмент да договаря по-ниски цени за лекарствата от списъка.

 

Без да цитира имена и фирми, Константинов предупреди, че няма да има чадър над онези, които искат да трупат милиони от търговете за лекарства.


Цените са направени с добри чувства. Ако някъде по трасето някой иска да се възползва от за трупане на печалби, нямаме намерение да скриваме истината, закани се Константинов.

 

Той обаче замълча и не пожела да обясни за какво са били похарчени 340 млн. лв. от здравни вноски на българите. С промени в закона за здравното осигуряване тези пари бяха прехвърлени от бюджета на НЗОК в този на здравното министерство преди повече от година. Въпросът бе зададен тази сутрин от вече бившата шефка на НЗОК Нели Нешева по Би Ти Ви, а отговорът на министърът бе лаконичен: "За здравеопазване, няма да коментирам".

 

По темата за 5-те милиона за бонуси в здравното министерство Константинов обобщи, че само 10% са били похарчени за администрацията, а другите 90 - за работещите в здравната система. Около 1 083 759 лв. отишли за Спешна помощ, като най-голям дял от парите - 787 525 лв. били за столичните спешни екипи, понеже там имало най-много незаети щатове. Така министърът обясни защо софиянци са взели по 1000 лв. отгоре, а работещите в Спешна помощ в други градове - едва по 11-16 лв. бонус.

 

Здравният министър не пожела да коментира и искането на оставката му от БСП, защото още не знаел какви са аргументите на червените.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5855 |07.02.2012 Кр. Георгиева: За да помогнем, трябва да знаем щетите; схемата е сложна . 8| 4942 |19.11.2011 Имали сме български Монти, само не знаем кой е . 50| 5731 |14.10.2011 Премиерът: Всички знаем кои са тези хора, не им прави чест . 15| 4646 |14.09.2011 М. Капон: Ние от ЕНП знаем, че ще управляваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads