Реклама / Ads
34| 15032 |17.12.2009 НОВИНИ

ДНК доказателства срещу "наглите" - Хамстера, Културиста и Йожи

.
Задържане на бандит от "Наглите" Източник: МВР
Има безспорни доказателства, като ДНК-проби и показания на свидетели, това каза след акцията на полицията, която разби групата за отвличане. Лично вътрешният министър е водил операцията по снощните задържания и нито едно от заподозрените лица не се е измъкнало, каза Борисов.
 

"Заедно с главния прокурор, с Цветан Цветанов, с всички колеги от няколко дирекции в МВР много задълбочено в рамките на месец, месец и половина направихме анализ на всички отвличания, всички грабежи по магистралите и в резултат на това стигнахме до хората, които са ги извършили", каза пред медиите премиерът Бойко Борисов..

МВР проведе полицейска операция под кодовото наименование "Наглите" срещу групата, извършила част от знаковите отвличания в през последните години. До момента в хода на започналата през нощта операцията са задържани голям брой заподозряни, за които се смята, че са свързани с групата, каза пред Дарик главният секретар на МВР Калин Георгиев.
Главният комисар на МВР Калин Георгиев каза, че до този момент 15 души са арестувани в София, а останалата част във В. Търново.

Според източниците основният организатор на бандата е с псевдоним Йожи. Той има 12-годишна присъда за магистрални грабежи, издадена през 1993 година. Други двама от организаторите са с прякори Културиста и Хамстера. Според източници от службите за сигурност Хамстера бил свързан с екс баретата Алексей Петров. Дружбата им датирала от първите години на демокрацията, когато Хамстера се препитавал с кражби на коли.

Сред арестуваните във Велико Търново има хора, които са се занимавали с изработването на пластики и на скениращи устройства за банкомати. Дарик радио научи, че сред арестуваните има и хора, за които има събрани доказателства, че са съпричастни към последните знакови отвличания в София.

В операцията са участвали сили на Главната дирекция за борба с организираната престъпност, както и на отряда на баретите. Операцията е била проведена през цялата нощ, като и в момента продължават арестите и претърсванията в различни части на страната.

Основното ядро на групата е от 5 души, другите са съпричастни. „Това е групата, която измъчваше обществото през последните 2 години", каза Георгиев. Той не отрече, че именно това е групата, която е отялякла Киров и Румен Гунински..
След задържаните няма бивши ченгета, казаха от МВР. По неофициална информация обаче в МВР са установили, че има полицаи, които са съдействали на групата и вероятно ще има арест и на полицейски служители. Вече имало досъдебни производства, а доказателствата били много сериозни. Ядрото на групата са хора с богато минало и тежки престъпления. Задържаните не са толкова популярни, но имат своите прякори.

„Честито и поздравления за състава на МВР, дано всичко това завърши добре и в съда”, каза бившият министър Михаил Миков. Той изрази надеждата този път да има годни доказателства.
„Какъв е смисъла да се връща отвлеченият, ако бъде даден откуп”, коментира отвличанията Михаил Миков. В студиото на bTV бившият министър се противопостави на увеличаване на санкциите за по-леките престъпления. Миков каза, че не може да се вдигат наказанията, без да се прави сметка колко хора има в затвора.

В последните няколко часа на територията на столицата са забелязани много коли на полицията, както и голямо присъствие на ГДБОП.

Полицейските автомобили са не само в центъра, а и в крайните квартали. На места има голямо присъствие на тежко въоръжени полицаи, както и отцепени райони.

Арестите са станали основно в София, околностите на столицата и един провинциален град, заяви заместник главният прокурор Бойко Найденов.

Операцията на полицията както и арестите продължава и в момента, съобщи още Калин Георгиев. Специализирана полицейска операция се провежда освен в София и във Велико Търново, и Монтана.

„Обръщаме се към обществеността за съдействие по фотопортретите, които бяха представяни на медиите – да потърсим съпричастност и ангажиране на обществото да ни помогне, за да можем да си вършим работата. Тези лица, които са на фотопортретите, са лица и хора, които са наемали къщи на територията на София и около София. Надяваме се, там, където са ги виждали, да ни сигнализират, за да можем да документираме цялостната престъпна дейност на тези лица”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

“Беше безкрайно несправедливо да се подценяват възможностите на българската полиция”, коментира преди заседание на ВСС главният прокурор Борис Велчев по повод операцията “Наглите”. Според него, макар със закъснение и в резултат на много дълга работа, е бил постигнат много добър резултат. “Със сигурност отвличанията няма да бъдат такива, каквито бяха преди като мащаб. Не мога да гарантирам, че никой никога няма да извърши отвличане в България, но тази организирана престъпна група повече отвличания няма да извършва”, категоричен бе Велчев.

Той посочи, че Прокуратурата има основания да смята, че тази група е отговорна за няколко отвличания, но точният им брой предстои да бъде уточнен. “Имаме основания да подозираме, че те са много на брой”, посочи главният прокурор. Той не пожела да коментира точния брой на задържаните и има ли между тях бивши полицаи. Велчев допълни, че не само сходните почерци са подсказали на разследващите, че става въпрос за организирана престъпна група.

На въпрос защо точно сега е проведена акцията, Велчев отговори, че тя е резултат от много мащабна по обем и задълбочена полицейска работа. “Днес е редно да отдадем заслуженото на цялото професионално ръководство на МВР, което в последните месеци работи много интензивно. Мисля, че днес поздравленията трябва да приеме министърът на вътрешните работи. Той беше човекът, който лично пое контрола върху цялата операция и я ръководи до часа на нейното провеждане”, каза още Велчев.


Спецполицаи атакуват една от къщите, която е използвана за отвлечените жертви

При последното знаково отвличане беше похитен 22-годишният студент от Национална спортна академия Румен Гунински. Близо месец по-късно той беше върнат от похитителите, като неофициално се говори, че за свободата му е платено около 1 милион евро.

Преди него бяха отвлечени собственикът на фирмата „Киров Бош" Киро Киров, а преди това бившият президент на футболен клуб Литекс Ангел Бончев и съпругата му Камелия.

Все още в неизвестност е отвлеченият бизнесмен Вене Сотиров, който беше похитен през пролетта на 2009 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4966 |16.12.2009 Подготвят обвинение срещу Валери Цветанов . 5| 4664 |11.12.2009 БСП скочи срещу земеделския министър . 5| 4535 |11.12.2009 Паркирамe в София срещу 3 лв. на час . 0| 4431 |09.12.2009 Съдът пусна срещу подпис крумовградските обвиняеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads