Реклама / Ads
79| 6407 |17.03.2012 НОВИНИ

Д.Добрев: Бързо се става министър!

.
Делян Добрев Източник: Булфото
Бързо се става министър. Вярно е, че исках да си тръгна заедно с министъра в оставка Трайчо Трайков.Ролята на политиците е да изпълняват волята на хората. Това каза в ефира на Нова телевизия новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
 

По думите му премиерът Бойко Борисов му е казал, че в последните 10 месеца се справял много добре, много бързо навлязъл в материята. „Аз приех, осъзнавайки, че това е една огромна отговорност. Близките ми хора ми изказаха съболезнования, а не поздравления”, каза още Добрев. На въпрос къде е сбъркал Трайков, Добрев не пожела да коментира мотивите. „Не знам кой уволнява. Като ме уволнят, ще ви кажа как става това”, каза Добрев в отговор на въпрос кой и защо уволни Трайчо Трайков.

 

Попитан какво предстои да направи на "горещия стол" в енергийното министерство, той отговори, че ще подпомага зам.-министъра по енергетиката, но ще обърне и много голямо внимание на икономиката, защото иначе хората ще чувстват всичко на гърба си.

 

„Приехме мораториум за шистовия газ, защото не успяхме да обясним на хората до колко той е опасен или не е. Страховете на обществото надделя. Ролята на политиците е да изпълняват волята на хората. През времето на мораториума имаме времето да преведем дебат за шистовия газ. Хубаво е, че тази тема ще се разгледа отново, ако се окаже, че има риск за околната среда и той е минимален – ще бъде прието, ако се окаже, че е опасно - не. Шеврон бяха пасивни в преговорите, защото те още от началото не обясниха какво е шистов газ и има ли рискове. Този газ може да реши много проблеми в енергетиката на България, но това  ще се анализира от комисия към Народното събрание и тогава ще се вземе адекватно решение”, заяви Добрев.

 

Запитан ще е се стреми ли като министър към енергийна независимост от Русия, Делян Добрев отговори: “В преговорите за новия договор с “Газпром” МИЕТ има своите становища. Едно от тях е България да не бъде дългосрочно обвързана с доставката на руски газ, а да има гъвкавост - когато след 5 години дойдат нови залежи от Каспийския регион, те да могат да заменят руския. Цената на газа да не се определя само от петролните деривати”, добави министърът.

 

Помолен да коментира информацията, че у нас има картел върху цените на горивата, Добрев каза: “Ако е вярно, че има картелно споразумение, тогава най-вероятно ще се окаже, че цените не се определят от пазарните механизми и Комисията за защита на конкуренцията трябва да накаже със солени глоби онези, които влизат в нарушение”.

 

Министърът бе запитан как ще коментира информацията, че Йордан Георгиев, шефът на Български енергиен холдинг (БЕХ) – няма българско гражданство, а австрийско. “Това гражданство в случая е по документи. Той е българин и е прекарал голяма част от живота си в България. За този пост трябва експерт, който да умее да управлява големите пари”, каза новият енергиен министър.

 

„Все още нямам екип. Промени в министерството със сигурност ще има, но първо трябва да говоря с премиера Борисов, защото зам.-министрите ги назначава той”, обясни Добрев. „Винаги съм защитавал мнението, което имам, но ще убеждавам премиера в правотата на своето мислене”, каза още новият министър на икономиката.

 

Мартин Карбовски попита новия министър дали ще направи ревизия на свършеното от Трайков. На въпроса наследникът му отговори: „Не, не смятам, че нужно. Ревизия се прави на търговско дружество”, обясни Добрев и каза, че се чули с Трайков, с когото са работили много добре, и той му пожелал успех.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7877 |15.03.2012 Рискът за "Горубсо" остава, въпреки мерките на кабинета . 21| 5957 |12.03.2012 Стигаме до морето с 40 минути по-бързо . 55| 5622 |11.03.2012 Р. Гайдарски: Всички нападат Първанов, значи става за лидер . 9| 5365 |08.03.2012 Двойно по-скъпо става паркирането в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads