Реклама / Ads
30| 9947 |25.02.2013 НОВИНИ

Добрев: ЧЕЗ е свързан с Ахмед Доган, Христо Бисеров и Моника Йосифова

.
Делян Добрев
В енергоразпределителната компания ЧЕЗ са назначени бившата съпруга на Ахмед Доган и синът на Христо Бисеров, а Моника Йосифова прави рекламата на компанията, обяви икономическият министър в оставка Делян Добрев.
 

Той съобщи тези факти в коментар на информацията за назначаването на близкия до Румен Николов – Пашата Митко Каратиста в управлението на ЧЕЗ, като подчерта, че той не е назначен нито от него, нито от предшественика му Трайчо Трайков, нито от друга държавна институция.

В предаването „Нека говорят” по bTV Делян Добрев подчерта, че въпреки оставката правителството на Бойко Борисов продължава да работи със същия ентусиазъм, докато президентът Росен Плевнелиев не назначи служебен кабинет.

Министърът в оставка увери, че всички обещания на Бойко Борисов ще бъдат изпълнени, и подчерта още веднъж, че настояването за национализация на ЕРП-тата е несъстоятелно.

„Настояваме намаляването на цената на тока с 8% да стане от 1 март, въпреки че енергийният регулатор настоява това да стане през март. Работим в посока изпълнение на обещанието, натискаме ДКЕВР, въпреки че е независим орган,” коментира Делян Добрев.

Той призна, че е подценил проблема с предишния председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев именно защото вярвал в независимостта на регулатора.
Делян Добрев е категоричен, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, но обясни, че процедурата изисква време.

„Има много интересни съвпадения между протестите и събития в енергетиката. Непосредстено след публикуването на СРС-тата за далаверите на Тройната коалция в енергетиката. След оставката на правителството на протестите вече няма хора с качулки,” посочи енергийният министър.

Той припомни, че е опитал да води дебат с протестиращите, но те са го посрещнали със снежни топки. „Не съм обиде, продължих да настоявам за дебат, но никой от протестиращите не пожела дебат с държавата,” каза Делян Добрев.

По думите му, до 2009 г. търговията с електроенергия се е разпределяла като баница, а правителството на ГЕРБ е въвело търговете. Според министъра в оставка и други подобни „истини” от СРС-тата на Яне Янев са били потулени от протестите.

Делян Добрев разкри още, че най-апетитният блок в Черно море „Силистар”, в който има залежи и на нефт, и на природен газ, е даден на фирмата „Ледърбелт”, която е свързана с близкия до Румен Овчаров Красимир Георгиев – Фронтиер и има 5000 лв. капитал. Въпреки че конкурсът в приключил през 2010 г., Делян Добрев подчерта, че процедурата е стартирала по време на Тройната коалиция, затова в момента решението се обжалва в съда.

За 11-те месеца на поста министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посочи като постижения намаляването на цената на руския природен газ с 22% и договора за проучване и добив на природен газ в Черно море с френската компания „Тотал”.

„Не ни стигна времето за контрола на ДКЕВР върху ЕРП-тата, но все пак регулаторът е независим орган,” подчерта отново Делян Добрев.

Министърът в оставка критикува лидера на БСП Сергей Станишев, че „се храни от паниката на хората” с твърденията за изпразнения фискален резерв. Според Добрев в резерва има 4 млрд. лв., а до края на годината сумата ще нарасне до 4,5 млрд. лв.

„Преди седмица той говореше за национализация – представете си какъв имидж имаме пред чуждестранните инвеститори. Освен, че никой няма да дойде, и тези, които са тук, ще си тръгнат,” предупреди Делян Добрев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5824 |18.02.2013 Добрев: Справедливо е договорите да бъдат разсекретени . 23| 5700 |14.02.2013 Д. Добрев: За незаконната търговия с цигари има законови санкции . 44| 5341 |13.02.2013 Делян Добрев: Ценообразуването на тока е проблем от 10 г. . 24| 5564 |12.02.2013 Д. Добрев: Моделът за ценообразуване в ДЕКВР е некоректен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads