Реклама / Ads
73| 6763 |11.03.2013 НОВИНИ

Добрев дава "особените залози" за над 13 млрд. лв. на прокурор

.
Делян Добрев
Нова проверка за тока чака прокуратурата. Днес министърът на икономиката в оставка Делян Добрев занесе собственоръчно на Сотир Цацаров всички документи за "особените залози" при строителството на т.нар. американски централи. Това са Ей И Ес Гълъбово" (новата мощност на мястото на „Марица Изток 1”) и "Контур Глобал Марица Изток 3".
 

„Те представляват залог на сметките на всички потребители в България срещу вземане на кредит за тези централи", обясни Добрев. Залозите са сключвани през 2002 г. и в края на ноември 2005 г. Междувременно има редица писма за подкрепа.

„В писмо за подрепа от Петър Жотев от 15 май 2001 г. се казва, че ако се случи нещо с НЕК, държавата ще осигури своевременно и по условията на точка А определянето на други търговски дружества, които да поемат задълженията по съответните проекти споразумения, в случай, че НЕК или „Мини Марица Изток" ЕАД, докато са държавни предприятия, бъдат прекртени или обявни в несъстоятелност", каза Добрев.

Според Добрев те са осигурили гаранции за инвеститора от всички потребители в България без да е взето тяхното съгласие. „Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти”, обясни Добрев.

Причината тази информация да се обявява сега е, защото сега Делян Добрев е разбрал за нея. Те не са били активирани в периода, в който аз съм бил министър, за да разбера, че се случва нещо такова, каза на брифинг в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Междувременно подписалите тези залози, ги няма, а министрите, които са ги одобрявали, никога не са споменавали нещо такова. Когато правиш особен залог за над 13 млрд. лв. най-естествното е да кажеш на обществото, че правиш нещо такова", допълни той.

Залог за бъдещи вземания в общ размер според одиторския доклад на НЕК за 2011 г. е 13 188 827 000 лв. Тези залози и споразумения ги има загатнати още през 2001 г. - от 13 юни 2001 г. от Гранитна зала, обясни министърът.

"Там пише, че задължение на НЕК е да договори и сключи особени залози в полза на централите. Интересното е, че на 30 ноември 2005 г. се прави особеният залог за „AES Марица 1". На 8 - 9 декември същата година се сключва договор за стрителството. Строителството за момента на даване на особения залог не е стартирало и тези споразумения са просто споразумения", каза той.

Ако си залагаме бъдещите вземания, кредитът е можело не да го тегли частна компания, а да го изтегли НЕК, защото рискът е поет от Националната електрическа компания, каза Делян Добрев.

„Нормата на възвращаемост е фиксирана във финансовия отдел през 2001 г. с две офшорни компании, тъй като собствениците на централите в момента - AES и „Контур глобал" не са били титули на тези споразумения от 2001 г. Имало е други компании, които, след като са подписали договорите, впоследствие са получили всички тези гаранции от страна на държавата. Тези писма за подкрепа и т.н. са продали на определен инвеститор. Това са последните дни на кабинента Костов", каза Добрев.

Той отбеляза, че тези споразумения са качени в интернет страницата на Народното събрание на Комисията на Яне Янев и още тогава са фиксирани договориките за особени залози.

Такъв особен залог аз до момента не съм виждал, каза Добрев. По думите му - или имаш дългосрочен договор, или имаш особен залог, а в момента има и двете. Според договорите за AES са заложени приходите на Електроразпределение Варна, Електроразпределение Пловдив, което значи - приходите от ЕВН и ЕОН. За другата централа - Марица 3 са заложени 43% от 3-те дружества, каза Добрев и уточни, че няма представа как 43% от двете дружества са били повторно заложени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5723 |09.03.2013 Д. Добрев: Не забелязах тревожната ситуация в ДКЕВР . 13| 5180 |07.03.2013 Бареков дава Кирил Йорданов на прокуратурата . 7| 5392 |05.03.2013 Делян Добрев се извини на миньорите . 5| 6148 |05.03.2013 Д. Добрев: Няма да поскъпва тока от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads