Реклама / Ads
48| 5433 |12.09.2012 НОВИНИ

Д. Добрев: Действаме по план Б, имаме и план В

.
Делян Добрев Източник: БТВ
След като руската компания „Атомстройекспорт” увеличи исканите компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ „Белене” на 1 млрд. евро, енергийният министър Делян Добрев заяви, че има два резервни плана за реакция и нито един от тях не включва плащане, нито строене.
 

"Имахме уговорка с "Атомстройекспорт", че няма да се съдим. Въпреки това шест месеца работихме по защита от съдебни претенции ", заяви пред bTV Делян Добрев. "Наели сме най-добрата компания – „Уайт енд Кейс”, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи, за да спечелим", заяви Добрев.

„Аз съм напълно сигурен, че защитата ни е неопровержима, имаме „план Б”, който е резервен вариант на арбитражното дело, както и „план В”, който е тайна.

Според енергийния министър българската страна има аргументи за контрапретенции, които са част от "план Б".

Голяма част от оборудването на АЕЦ „Белене” вече е платена, а останалата част не е произведена. В пъти по-малко са ни задълженията.
От самото начало проектът „Белене” е опорочен от корумпирани политици. Имената ще станат ясни в съда, не пожела да ги коментира Добрев.

Българинът трябва да знае как е злоупотребявано с парите му.
Малко известен факт е, че на площадката на „Белене” сме имали над 80% готов блок, който е разрушен преди започването на проекта. За развалянето се плаща. В момента той работи в Русия в Калининската АЕЦ, след като сме го продали на хартия за 200 млн. лв., от които реално сме взели 78 млн.  срещу 2 милиарда реална цена. Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министърът. Никой в НЕК не прави нещо на своя глава", заяви Добрев. Всичко се е развило в периода 2006 -2010 г.  

Сега е моментът да се каже цялата истина за АЕЦ „Белене”. Ние не намерихме начин да спасим проекта. Бяхме готови например да използваме този реактор за 7 блок в АЕЦ „Козлодуй”, коментира Делян Добрев.

Стойността на всички злоупотреби възлиза на 1,5 млрд лв, което е еднократно повишение с 20% на пенсиите на всички, изчисли енергийният министър.

По отношение на опасенията, че евентуален провал на газопровода „Южен поток" ще доведе до придобиването на активите на БЕХ Делян Добрев коментира, че това е изключително несериозно твърдение. „Южен поток" е отделно дружество от БЕХ като дяловете са разпределени с 50% на БЕХ и 50% на Газпром. Вероятността да загубим е само дяловия капитал, а не контрола върху енергийния холдинг, уточни Добрев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5339 |11.09.2012 Д. Добрев: Русия няма никакви основания за 1 милиард евро . 19| 5147 |10.09.2012 Наградиха на изпроводяк Уорлик с орден “Стара планина” . 26| 5458 |07.09.2012 Росен Плевнелиев: Действаме здраво! . 21| 5681 |06.09.2012 Делян Добрев: Цените на горивата надолу през ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads