Реклама / Ads
14| 4801 |24.09.2013 НОВИНИ

Д. Добрев: Цената на тока не се е понижила, увеличила се е

.
Делян Добрев
Прокуратурата ще каже дали е имало злоупотреби спрямо проекта „Белене", след като той официално беше спрян от Народното събрание през март 2012 година.
 

Работа на разследващите органи е да установят има ли нерегламентирани плащания след официалното спиране на проекта и се радвам, че прокуратурата си върши работата в тази насока, заяви по БТВ депутатът от ГЕРБ и екс министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.
 

Добрев не коментира проверките в консултантската фирма „Риск инженеринг" на Богомил Манчев с аргумент, че няма конкретни данни в едната или другата посока за вина. Това лято се видя, че имаме три-четири пъти повече енергийни мощности, отколкото потребява в момента държавата ни. Като се добави и факта, че евентуалната енергия, която ще се добива от АЕЦ „Белене" ще е няколко пъти по-висока като цена от добиваната в АЕЦ „Козлодуй", то ясно се вижда, че българската държава не може да си позволи този проект, каза Добрев.
 

Той опроверга обвиненията, че е подадена грешна информация към консултанта HSBC, с тезата, че информацията относно доклада за рентабилността на проекта „Белене" е взимана от официални данни и документи. Данни за доклада са били подавани и от „Атомстройекспорт", допълни Добрев и категорично заяви, че не може да се твърди, че докладът за проекта е бил съставен въз основа на неверни данни.

Според него драмата около АЕЦ „Белене" в последното време цели да отклони вниманието на хората от факта, че цената на електроенергията не се е понижила с 5%, както обявиха от правителството, а всъщност се е увеличила. Той обясни, че тези 5% намаление на електроенергията са били компенсирани с 15% допълнителни приходи, дошли от бюджета.
 

Плащанията от страна на НЕК към „Риск Инженеринг" и „Уорли Парсънс" трябва да спрат. Достатъчно основание за това е решението на МС за спиране на проекта АЕЦ „Белене".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5542 |22.09.2013 Д. Добрев: България отново ще изпадне в рецесия . 45| 5956 |21.09.2013 Овчаров лош пророк: Цената на тока със сигурност ще поскъпва . 11| 5635 |08.09.2013 Стойнев: Няма да има шок с тока . 18| 5628 |08.09.2013 Добрев: С енергийната си стратегия БСП цели рестарт на "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads