Реклама / Ads
1| 5215 |24.09.2013 НОВИНИ

Добрева: Правим нов Закон за предучилищно и училищно образование

.
Ще настояваме образованието и науката да бъдат приоритет. На този етап средствата, с които държавата разполага, като процент от БВП за образование са 3,4%. Ще настояваме около 4% да достигнат средствата за образование, както и средствата за научни изследвания да бъдат увеличени.
 
Това заяви на пресконференция председателят на Комисията по образование в парламента Ваня Добрева.

Проблем, който поставихме и трябва да бъде решен до края на годината, е свързан с подготовката на нов Закон за предучилищно и училищно образование, заяви Добрева. Тя допълни, че такъв закон се подготвя от няколко управления. Тя бе категорична, че трябва да се подобри качество на обучение и да се засили практическата му насоченост.

„Предвид статистиката, с която сме запознати, а именно, че 80% от отпадащите ученици, напускат училище по социални причини, считаме, че училището трябва да засили своята социална роля и да се превърне в основен фактор за намаляване на неграмотността и социалното изключване“, заяви тя.

„Считаме за изключително важен елемент усъвършенстването на системата на делегираните бюджети и бих искала да разсея всякакви съмнения. Делегираните бюджети са финансов механизъм, който дава възможност на отделните училища да разполагат с отделни средства. Предвид анализи и становища на най-различни НПО, считаме, че принципът „парите следват ученика“ не трябва да бъде в центъра на един нов финансов модел. Според нас трябва да бъдат отчитани положителните резултати и да се подпомагат училищата в малките и средни общини и населени места, защото по-нататъшното закриване на училища ще представлява огромен проблем за националната сигурност“, поясни народният представител.

Председателят на Комисията по образование и наука в НС допълни, че очаква да й бъде представена и Стратегия за висшето образование. Тя каза още, че ще бъдат търсени варианти за закон за професионалното образование.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6252 |20.09.2013 Манчев нямал и един незаконен лев . 20| 5862 |20.09.2013 Орешарски: Нямаме реформи, но ще ги направим . 35| 5620 |19.09.2013 Цацаров: 875 номера са незаконно подслушвани . 29| 4901 |15.09.2013 Граждански сдружения искат законови промени, за да участват в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads