Реклама / Ads
14| 6210 |21.10.2013 НОВИНИ

Доган не иска да е свидетел за покушението срещу него; болен е

.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не се яви на съдебното заседание по делото срещу Октай Енимехмедов”. Според съда Ахмед Доган не е намерен на адреса си, за да му бъде връчена призовка. Постъпил е болничен лист, документи от болница „Лозенец” и писмо от лекуващия му лекар за здравословното му състояние. Доган е изпратил и молба да бъде заличен като свидетел по делото, заради здравословното си състояние.
 

В отговор на журналистически въпрос какво му е на Ахмед Доган, председателят на ДПС Лютви Местан отговори, че то е такава, че не му позволява да дойде в съдебната зала.

Пред съда Местан като свидел заяви, че когато погледнал към трибуната, видял Ахмед Доган да се свлича на земята, и пистолет, насочен към главата му. В залата настъпил шок и ужас. Последвала е спонтанна реакция на делегатите. Местан разказа, че също е станал от мястото си. Мустафа Карадайъ, организационният секретар на ДПС, е обезвредил Октай Енимехмедов. Местан каза, че не е видял момента на падане на пистолета. Друг делегат на конференцията, Рамадан Аталай, е застанал над пистолета и го е запазил с краката си, за да не го докосват други хора. Местан случайно настъпил гилза и я прибрал, а после я предал на съответните лица. Октай оказвал съпротива докато го обезвреждали. Местан каза, че е видял хладно оръжие у Енимехмедов. "Убеден съм, че въпреки суматохата и емоцията, казаното от Кокинов се чу не само от мен, но и от другите в стаичката", каза Местан. Тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов е съобщил, че е разпитал нападателя. На въпрос - каква е била целта му, Енимехмедов отговорил: "Искам да го убия". 

"За никого нямаше съмнение, че става въпрос за опит за убийство", каза Местан. Говорих по телефона с Цветанов, каза Местан и разказа, че когато по-късно Цветанов е дошъл, е потвърдил, че става въпрос за опит за убийство. Според Местан, Доган е бил на ръба на мозъчен инсулт и е трябвало да остане в легнало положение. 
 
Организационният секретар на Централното оперативно бюро на ДПС Мустафа Карадайъ също  даде показания като свидетел по делото  за стрелбата срещу Ахмед Доган. Мустафа Карадайъ разказа, че докато Доган е четял доклада си, младеж се е забързал към трибуната. Карадайъ разказа, че е чул писъци и видял, че младежът опитва да застреля Доган. Чул е изстрелът по микрофона. В залата хората са викали "убиха го". Мустафа се е хвърлил инстинктивно към нападателя. Октай е изхвърлил пистолета, докато е падал. Когато Мустафа е стигнал до Доган, той се е изправил, бил е стресиран, и е попитал - къде са му очилата. Мустафа и човек от охраната са проверили дали е бил прострелян, но кръв не е имало.

Впоследствие Мустафа Карадайъ е тръгнал с автомобила си към болницата и не се е върнал в залата. Ахмед Доган е поискал националната конференция да продължи. Ръководството на ДПС са знаели, че Доган ще се оттегли, близо седмица преди Националната конференция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4895 |20.10.2013 Кметовете поискаха министерство на провинцията . 98| 10934 |17.10.2013 ПЕС иска обяснение на Станишев за "Атака", комунизма и ДС . 8| 6052 |17.10.2013 Чирпанлиев: 80% от бежанците не искат да остават в България . 19| 4873 |19.10.2013 МВР иска 27 млн. лева заради потока от бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads