Реклама / Ads
32| 5557 |12.12.2009 НОВИНИ

Доган остава баща на рожбите си в ДПС

.
Ахмед Доган Източник: Вяра Йовева
Председателят на ДПС Ахмед Доган бе преизбран за лидер на партията с пълно единодушие. Сокола е бил подкрепен от всички присъстващи 769 делегати на конференцията на партията, които гласуваха явно. В момента тече избор на Централен съвет на ДПС.
 

Часове преди това обаче Сокола вдигна адреналина в залата на НДК, където се проведе Седмата конференция на ДПС с думите: "Но идва време на раздяла на родителя с рожбата си." Frognews.bg първи обяви новината за преизбирането на Доган, която ни беше категорично заявена от члена на ДПС Четин Казак още преди да започне конференцията в 12:00 часа. Ето и някои от най-важните слова, които новият стар лидер на ДПС произнесе днес пред делегатите.

„Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната. Когато кажа нещо, съм виновен по право, когато мълча, съм още по-виновен за целия преход”, каза той. Идеята за ДПС е 25 години от живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох. Напротив осъзнах, че принципите на идентичността имат силата на природен закон, за което ви благодаря.  Знам, че не сте готови за този неизбежен акт. Но това трябва да се случи. Дали сега или след една година, няма особено значение. Но това трябва да стане”, каза той. Часове преди това Четин казак заяви пред Frognews.bg, че днес не се очакват изненади и Ахмед Доган ще остане на лидерския пост.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган представи пред делегатите и гостите на 7-мата национална конференция на партията своя отчетен доклад, който обхваща 8-годишната дейност на партията като участник в управлението на страната.

„Преди 20 години, за да подчертая значимостта на българо-турските взаимоотношения за демократичната визия на страните, подхвърлих, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Явно съм бил прав. След 20 години бих искал да кажа, че пътят на Европейския съюз към себе си и към глобалния свят минава през Дарданелите и Чанаккале.
Защото в Чанаккале на Дарданелите е заложена новата историческа матрица на новата толерантност и на новата европейска идентичност: това е философията на синтеза на ценностите и културите. И именно тук е ключът и изходът за спасяване на новият глобален мултикултурен свят ”, посочи той.

Дебатите във връзка със затварянето на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” в продължение на 5-6 години са били безплодни. Страната ни е трябвало да иска не рестартирането или парични компенсации за затварянето на блоковете на централата, а съдействие за изграждането на 7-ми и 8-ми блок или пък съдействие за изграждане на големи хидроенергийни проекти, от които държавата има нужда. Приоритет е трябвало да бъде и управлението на водните ресурси.
По думите му започването на АЕЦ „Белене” е по-скоро патриотична авантюра за 6 млрд. евро отколкото демонстрация на ясни политики за енергийната стратегия на бъдещето.

„А постоянните внушения, че сме или ще бъдем енергиен диспечер на Югоизточна Европа, не само, че не са верни, но и глупави. Защо България има около 10 хиляди мегавата енергийна мощност, от които само 5-6 хил. са ефективни? Инсталираната енергийна мощност на ЕС е над 1,250 хил. мегавата. Т.е. да си въобразяваме, че с 0,5 % от европейската инсталирана мощност, ще бъдем страна-диспечер, е по-скоро израз на недоразумение, а не на реална преценка на възможности и ресурси. Същата диспечерска мания се повтори и във връзка с идейните проекти за газопроводите „Набуко” и „Южен поток”. Достатъчно е човек да хвърли един поглед върху картата на ЕС за действащите и проектни трансфери на природен газ, за да разбере кои сме и за какво се борим”, отбеляза Ахмед Доган.

Това, което е важно за една либерална партия като ДПС, е да си отговори на въпроса - а сега накъде, заяви Доган. В този привидно елементарен въпрос се фокусират не само всички неудачи на прехода, но и най-актуалните проблеми от дневния ред на страната. И този въпрос не е само въпрос на ДПС, а е въпрос - вопъл на държавата и на голяма част от обществото, подчерта лидерът на ДПС.

А сега накъде не е само упрек, а въпрос обвинение на всичко политическо, което е свързано с прехода, каза още той. Според Доган съдържанието и смисълът на този въпрос ясно показва политически дефицит на националната визия за бъдещето. Според него така нар. десен проект като алтернатива на комунистическия режим е имал тактически цели и задачи, но е нямал средносрочно и дългосрочни цели за цялостната реформа на обществото.

По време на целия преход България никога не е имала в истинския смисъл на думата десен проект с мотивиращата сила на политическа кауза като стратегически модел за развитие на страната при новите евроатлантически условия, изтъкна Ахмед Доган. Той отправи и критики към левицата, които бяха изслушани и от лидера на БСП Сергей Станишев, който е официален гост на Конференцията. В условията на прехода БСП не можа да продуцира социалистически проект за развитие на страната.
Прочитът на различните й програми от гледна точка на националната визия за развитие на страната по-скоро показва стремеж към запазване на социално икономическото статукво или забавяне на неговото формиране, посочи още Ахмед Доган.

В различен ракурс те повтарят едно и също:"Например, как в условията на дивия капитализъм бедните стават още по-бедни, а богатите още по-заможни", коментира още Доган. Пред делегатите той очерта и генезиса и развитие на проекта ДПС. Идеята на ДПС се зароди заедно с т.нар. Възродителен процес, като негова антитеза и претърпя различни метаморфози на „съпротивително движение без оръжие" в годините преди падането на режима, заяви лидерът на партията.

Много пъти съм си задавал въпроса как щеше да протече преходът към демокрация и пазарна икономика, ако я нямаше ДПС или най-малкото, ако още в самото начало на 90-те години бяхме се включили в СДС. И досега няма еднозначен отговор на тези въпроси. Вероятно така ще бъде и след 20 години, коментира още Доган. Той обаче заяви убедеността си, че ако това е било станало, днес ДПС нямаше да провежда 7-мата си националната конференция като трета политическа сила по време на целия преход.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6386 |12.12.2009 Четин Казак: Преизбираме Доган с пълно мнозинство . 2| 4729 |12.12.2009 Куршум за Пупи, остава жив . 4| 4477 |10.12.2009 Цветелин Кънчев остава в ареста . 1| 5113 |08.12.2009 Ченгето, заплашвало Бойко Борисов, остава на свобода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads