Реклама / Ads
12| 5765 |18.10.2013 НОВИНИ

Договорът за добросъседство България-Македония без напредък

.
Евгени Кирилов
Все още хората в Македония, които са изградили кариерата си на антибългарска основа, продължават да влияят и да тровят отношенията, смята Евгени Кирилов.
 

Не се наблюдава напредък по договора за добросъседство между България и Македония, казва за „Фокус” евродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Евгени Кирилов. Безпокои ни, че прословутият договор за добросъседство между двете страни, където да се изчистят всички исторически предпоставки, все още не се случва.

Все още правителството в Скопие продължава да имитира готовност, но конкретни стъпки засега не се наблюдават. Докато е така, трябва внимателно да следим какво става там, защото националистическите тенденции преобладават, и това не е добре - каза Евгени Кирилов. 

В оценката за Македония в доклада на Европейската комисия има критични моменти, свързани със свободата на словото, медиите, съдебната системи, има и отчетен напредък. Не се очаква да започне преговорният процес. Още преди започването обаче, трябва да се договорим за този прословут договор, на база на Декларацията, която навремето е приета, смята Евгени Кирилов.

"Струва ми се, че такава е линията и на правителството, и на Министерство на външните работи, но като че ли трябва да кажем по-ясно, че напредък на този етап не виждаме, и да апелираме към съседите си - да се захванат сериозно с този въпрос. Промяна в политиката на високо равнище няма, на по-ниско равнище – кметове желаят много по-засилени контакти, засилване на икономическото, културното сътрудничество. На високо ниво - не се получава това, за което се говори. Обяснявам си го с това, че все още хората в Македония, които са изградили кариерата си на антибългарска основа, продължават да влияят и да тровят отношенията”, каза още Кирилов.

Докладът беше представен пред Външната комисия. Тепърва ще се обсъжда, ще има и резолюция на Европейския парламент. Докладът включва напредъка на всички страни от Западните Балкани. Общата линия, като политика е, че перспективата за присъединяване към Европейския съюз е нещо, което дава допълнителна стабилност и мотивира страните за реформиране, за изграждане на институциите и т.н. 
В случая с нашата съседка Македония, нещата в общи линии са обективно оценени. Комисията вече години наред предлага да се започнат преговори. Отношенията с България частично са засегнати, може би е нужно малко повече и вероятно ще предложим някои поправки по-нататък при обсъждането в Европарламента, посочи Кирилов. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6041 |23.09.2013 Манчев: Договорът за "Белене" не е прекъсван от 2005 г. . 10| 5347 |19.08.2013 Б. Димитров се шегувал, определяйки мача България-Македония за вътрешен . 16| 5008 |28.04.2013 Президентът: Договор за добросъседство с Македония трябва да има . 22| 5850 |04.02.2013 Ново 20: Македония дава заден от договора за добросъседство?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads