Реклама / Ads
19| 5929 |14.07.2008 НОВИНИ

ДОИ се издънила в освобождаването на Ангел Бончев

.
Дирекция оперативно издирване носи главната отговорност за проведената акция по освобождаването на бизнесмена Ангел Бончев. Операцията се ръководела от Жоро Стоицев, шеф на ДОИ, научи Frognews.bg от свои източници.
 
Когато обаче пред очите им се появили бандитите, служителите застинали и не употребили оръжие. Така похитителите успели да завлекат съпругата на Бончев - Камелия, до чакащата ги кола и да оставят в ръцете на освободителите изпълнителният директор на ФК „Литекс".

Момчетата не стреляха, защото ги е било страх да стрелят, защото ги е страх, че после ще бъдат обвинявани, ще бъдат дори разследвани за натиснатия спусък. Нямат и самочувствие, защото никой не им е го създал, а през последните 7-8 години са се нагледали на политически поръчки, вместо на професионално ръководство на подобни операции. Това заяви полицейски шеф, пожелал анонимност. Толкова са им възможностите на нашите служби, с такива хора разполагат и такава операция могат да проведат. Може да са имали голямо желание, но им липсват умения и самочувствие. Срещу тях са арогантни хора, които имат „къртици" и в прокуратурата, и в МВР, коментира още спецът.

В екипа на похитителите със сигурност има анестезиолог и полицаи. Групата вероятно има връзки и с хора от политиката и властта. Тя действа след задълбочен анализ на ситуацията: възможности на МВР, на прокуратурата, на обществените реакции, коментираха случилото се запознати.

Ангел Бончев бе отвлечен от паркинга до дома си в столичния кв. „Дървеница" преди 50 дни. Оттогава похитителите са влизали във връзка само с близките му, най-вероятно със съпругата. Пред нея са поставили условията си и размера на откупа. Как и кога тя е влязла във връзка с МВР - не е ясно. Има съмнения, че вътрешен човек е изпял на похитителите намеренията на спецзвеното на вътрешното ведомство.

Небезизвестният бивш началник на пазарджишката полиция Жоро Стоицев, славещ се като близък приятел на вътрешния министър Румен Петков, оглави ключовата Дирекция оперативно издирване, след като подаде оставка като шеф на РДВР - Пазарджик. Повод да сдаде поста бе неефективното разследване на зловещото убийство на сестрите Белнейски. Към това се прибави и убийството на гъбар от полицаи, които стреляли за забавление. Преди да заеме „временно" поста в Дирекцията, структурата бе обвинена публично, че нейни служители са обслужвали частни структури. Освен това се появиха съмнения, че ДОИ се използва за политически цели. Самият Стоицев е известен като приближено лице и дори приятел на бившия вече вътрешен министър Румен Петков. Именно той го назначи на високия пост след провала „Белнейски", като известно време реабилитацията на Стоицев бе пазена в тайна, за да не се предизвика обществена реакция.

Жоро Стоицев бе заместник в дирекцията почти цяла година, а назначаването му бе крито от медиите.

Освен от Румен Петков - Жоро Стоицев е бил покровителстван и от известни бизнесмени. Те лобирали за него дори пред президента Георги Първанов.

Според Закона за МВР ръководителите във ведомството се назначават след конкурс. Чл. 191 ал.1 т.7 обаче дава вратичка на министъра да кадрува по „целесъобразност". Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6546 |14.07.2008 Vivatel мина в нелегалност! . 1| 6606 |14.07.2008 Шарл Азнавур прави дуети с най-известните певци . 2| 4930 |14.07.2008 М. Плугчиева: Има фирми, заподозрени в нарушение по САПАРД . 17| 4684 |14.07.2008 Ген. А. Атанасов: Отвличанията са бизнес, резултатността е нулева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads