Реклама / Ads
24| 5546 |02.08.2008 НОВИНИ

Дойче веле разкри схема за „печелене" на европрограми, Н. Василев се сърди

.
Шест организации, чиито представители са членове на Комитета за наблюдение по оперативната програма на ЕС „Административен капацитет" (ОПАК) са спечелили проекти и съответно пари по нея.
 
Това обяви в петък пред радио Дойче веле Милена Дачева от неправителствената мрежа БАРДА, която разкри преди дни, че държавни служители искат подкупи до 50% от стойността на европроекти. Това съобщата електроннто издание Mediapool.bg.

Министърът на държавната администрация Николай Василев отхвърли всички обвинения. Той заяви пред Mediapool, че е разочарован и учуден от начина, по който Дойче веле са отразили проблема, тъй като в петък сутринта имал среща с техен журналист и с Милена Дачева, а фактите, но неговите аргументи не били оповестени.

Според данните в сайта на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), посочва Милена Дачева, организациите Национално сдружение на общините в Република България, Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Сдружение „Възраждане", КНСБ и КРИБ имат свои представители в Комитета за наблюдение, който следи за спазване на правилата по ОПАК. „И шестте организации имат спечелени проекти по европейската програма", обяснява Дачева. „Връзката между членове на Комитета за наблюдение и спечелилите проекти е очевидна. Освен това говорим само за водещите организации. Може би, ако проверим и партньорските организации, бройката ще се увеличи. Като член на Комитета за наблюдение, всяка една от тези организации разполага с вътрешна информация, с каквато другите кандидати не разполагат", коментира Дачева.

НСОРБ е спечелило проект с "Гражданите и общината - партньори за прозрачна и ефективна местна администрация", който възлиза на 387 359 лв. Български съюз на частните предприемачи "Възраждане" е получил 388 716 лв по проект за развитие на административен капацитет и прилагане на модерни комуникации в дейността на структурите си. Българска стопанска камара е спечелила с подобен проект 387 288 лева.

Друга корупционна схема, според Дачева, е свързана с лобиране на депутати за неправителствени организации. По този повод БАРДА отправя въпрос към МДААР кой реално  стои зад „Сдружение Асоциация Аркадия", спечелила проект „За добро управление на Мизия" и СНЦ „Клуб европейски инициативи - ИДЕА", спечелил проект за прозрачност в управлението на община Ямбол.

В същото време държавни служители от местната и централната власт или техни близки лица изграждат мрежи от граждански организации , които печелят европроекти. От БАРДА питат, дали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са чували за „мрежи" от НПО, на които според сигнали на кандидати по проекти дават рамо министерските служители Стефан Герасимов и Пламен Червенков.

Според свидетелства на структури на БАРДА, държавен служител на МДААР е обещал безпроблемно приемане на отчетите по спечелен вече проект срещу 15 %. Става дума за проект, спечелен по ОПАК в края на 2007г., уточнява Милена Дачева. В сряда тя обяви, че високопоставеният служител в МДААР и бивш зам.-областен управител на Ямбол Мария Димитрова има своя неправителствена организация и неин проект, с който е кандидатствала в края на месец април по програмата, е бил одобрен.

„МДААР остро се противопоставя на клеветите срещу Оперативна програма Административен капацитет", е отговорът на министерството, оглавявано от Николай Василев (НДСВ). Към момента Брюксел не е отправял официални критики към управляваните от неговото ведомство програми, а самият той неколкократно е изтъквал колко успешно се справя МДААР с усвояването на еврофондовете.

Милена Дачева посочва и куриози: „Има фирми, кандидатствали по ФАР, конкурентноспособност, втора фаза. Обаждат им се по телефона от Министерството на икономиката и енергетиката и си искат 15%. От фирмите плащат 15%, но не печелят. Платили са си, но проектът не е одобрен".

Тя дава и пример от своя личен опит. „Един следобед, през пролетта на миналата година, ми се обади служител на МРРБ и ми каза, че трябва до два дни да подадем документи по един проект. За съжаление, уточни служителят, победителят вече е ясен, но няма достатъчно кандидати за проекта. Отказах да участваме в подобно наддаване."

Министър Василев заявява пред Mediapool, че ОПАК е най-добре действащата оперативна програма и нито едно от отправените обвинения не отговаря на истината.

Той тмълди, че служителката в неговото министерство Мария Димитрова не участва в НПО. "Става въпрос за неправителствена организация на неин бивш работодател отпреди повече от три години", коментира Василев. При това положение да се говори за конфликт на интереси според него е абсурдно.

По повод участието на представители на НПО в Комитета за наблюдение по оперативната програма, той посочи, че това е изискване съгласно постановление на МС. "Така, че отново не може да се говори за конфликт на интереси. Такъв би имало, ако техен представител е в оценителната комисия по проектите, но аз категорично заявявам, че такива не участват в оценката", посочи Василев. Той заяви, че сутринта е разговарял по телефона и с жена от неправителствената организация, която "уж" подала сигнала за неговото министерство по време на срещата.

„Пред мен тя категорично отрече да е подавала такъв сигнал и дори остана учудена, че я търся. Уверих я, че лично не съм замесен в подобни действия и я помолих ако тя разполага с някаква информация, или научи нещо в бъдеще, да ме потърси", разказа Василев.

Той съобщи, че ще направи сериозна по-обстойна проверка по повдигнатите от БАРДА въпроси. Министърът допълни, че сигналите за искани проценти по европроектите не се отнасят за неговото ведомство и единственият сигнал се изчерпва със служителката Мария Димитрова и обвиненията за конфликт на интереси в Комитета за наблюдение. По думите му разговорът с БАРДА протекъл в духа „някои регионални структури разказват, без имена и факти".

 

Коментарче: Дали някой се съмнява, че чиновници са искали подкупи? А че спечелването на проекти се дирижира и осъществява по схемата „за наши хора"? След докладите на ОЛАФ и ЕК изваждането на такива данни на светло само потвърждава с още по-голяма категоричност, че Брюксел е прав. Реакцията на министър Николай Василев е в тон с поведението на тройната коалиция. Разчита се на посланието: Не сме виновни за нищо, някой ни топи. Може би така му се иска да изглеждат нещата. Трябва обаче да го разочароваме - въобще не изглеждат така.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5714 |15.07.2008 Разкриха 10 тона спиртни напитки без бандерол в "Дюни" . 9| 4452 |11.06.2008 Камов разкрил на Станишев кой е Томов . 11| 5729 |23.05.2008 В. "Таймс": В България след всеки разкрит случай на корупция идват нови . 14| 4906 |07.04.2008 „Изчезнал" доклад на МВР разкрива връзките на БКП с контрабандата и мутрите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads