Реклама / Ads

1| 4589 |07.10.2014

Дойчебанк: Еврото се срива под долара до 2017 година

.
Обменният курс на еврото спрямо долара ще се срине към 0,9500 долара до 2017 година. Тогава единната валута ще се върне под нивото на паритет за пръв път от повече от десет години насам, се посочва в анализ на Дойчебанк, цитиран от БНР.

Прогнозата на най-голямата немска банка е най-агресивната, въпреки че по-голямата част от останалите водещи анализатори и финансови институции вече са предимно негативно настроени към единната европейска валута.

 

Според Дойчебанк дъното на възвръщаемостта на инвестициите и огромният търговски излишък в еврозоната ще доведат до масиран отлив на капитали от Европа, което може да доведе до допълнителна 25%-а обезценка на еврото. Единната европейска валута вече загуби около 10% от стойности, падайки от две и половина годишния си връх през месец май около 1,3995 долара към двугодишно дъно от 1,2501 долара в края на миналата седмица.

 

По принцип, на излишъците по текущата сметка се гледаше като на положителен фактор за дадена валута и много коментатори посочваха именно огромния търговски излишък на Германия като един от ключовите фактори, които бяха в подкрепа за еврото през първата половина на настоящата година.

 

Анализаторът Джордж Саравелос от Дойчебанк обаче заяви, че ултраниският вътрешен икономически растеж ще свие и възвръщаемостта на всяка една инвестиция в Европа и това ще доведе до масиран отлив на капитали, което допълнително ще обезцени еврото.

 

Очакваме огромните спестявания  в Европа, съчетани с агресивната стимулираща политика на ЕЦБ да доведат до един от най-мащабните в историята отливи на капиталови потоци от европейските финансови пазари, се посочва в анализ на Дойчебанк, разпратен снощи от голямата германска финансова институция към нейни клиенти.

 

С допълнителни около 400 млрд. долара всяка година, излишъкът по текущата сметка на еврозоната е по-голям, отколкото беше излишъкът на Китай в 2000 година. Ако тази тенденция се запази, това ще бъде най-големият излишък, генериран някога в историята на световните финансови пазари. Това има съществено значение, се казва в анализа на Дойчебанк.

 

Анализаторът Джордж Саравелос също така посочва, че отслабването на еврото чрез програмите на ЕЦБ за покупки на активи, както и запазване на възвръщаемостта на облигациите в Европа на много ниски ниви, ще засилят натиска за пренасочване на капитали зад граница, за да се търси по-добра печалба.

Наводняването на пазарите с евро означава, че европейците, които са най-големите вложители в света, ще формират международните тенденции на капиталовите потоци за останалата част от това десетилетие, посочва Саравелос.

Според него Европа ще се превърне в най-големия износител на капитал на 21-ви век и в следващите няколко години ще се отбележи началото на много големи европейски покупки на чуждестранни активи.

 

Консенсусното мнение сред най-големите играчи на валутните пазари е, че еврото ще продължи да се понижава и през следващата година, но за последно единната валута беше "по-евтина" от един долар през далечната 2002 година, когато беше крайният етап на кризата на доверие на глобалните инвеститори към стартиралия през 1999 година проект на Единния европейски валутен съюз.

 

Британската банка Barclays прогнозира, че еврото ще се понижи до 1,10 долара в рамките на следващите 12 месеца, след което ще продължи да се обезценява. Анализатори на американската банка Goldman Sachs пък очакват паритет на евро-долар до 2017 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Следствието на Пепи Еврото забатачи дела срещу депутати от ДПС 4| 5675 |09.07.2014 . Кр. Ангарски: Еврото да се въведе час по-скоро! 25| 6350 |30.06.2014 . Братът на Петьо Еврото уличен в плагиатство 4| 6649 |26.06.2014 . Независимият Танчев: Сриването на валутния борд е спекулация 16| 4792 |18.12.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ