Реклама / Ads
0| 5027 |20.10.2016 НОВИНИ

М. Дойчев: Задължителното гласуване, мажоритарният вот са антидемократични

.
Промените в последния момент, по традиция, не се отразяват добре на изборния процес. Това каза преподавателят по ”Политически науки” доц. Момчил Дойчев, според когото новите мерки работят в полза на популизма.
 
"Този, който е измислил в комплект задължително гласуване плюс мажоритарен вот, плюс квадратче "Не подкрепям никого" е изключително голям враг на демокрацията. Това е разчетено за маса от хора, които ще бъдат ръководени на тези избори от  популистки аргументи и всъщност партиите залагат на популизма, за да спечелят повече избиратели", коментира за БНР Дойчев.

"Това е против демокрацията, защото, на първо място, правото да гласуваш е право, а не задължение. За мен този текст е антиконституционен, както и за много конституционни съдии. На второ място, е пълен популизъм да се твърди, че чрез мажоритарен вот ще се преодолеят недостатъците на пропорционалния вот. Просто всеки един начин на избор, пропорционален или мажоритарен има своите предимства и недостатъци. Не може да се каже с мажоритарният вот като панацея ще се преодолеят недостатъците в българската политическа система. Прословутото квадратче всъщност ни казва: "Не подкрепям никого, отчетете този глас като действителен". По този начин, фактически без да знаят тези, които дори са възнамерявали да използват този номер, всички гласове отиват за първата или втората партия, независимо коя е и как се разпределя съотношението между тези, които участват в определен вид избори".


Според него, в политиката ни вече са се намесили и други балансьори, но те са „същите като тази политическа сила, която дълго време играеше балансьор или финансирането им е от същото място“ и „залагането на патриотарство“ и заиграването с етно-религиозната карата влияе негативно на демократичния процес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8162 |12.10.2016 Политологът Д. Ганев за Фрог: Задължителното гласуване в България е мит . 2| 5031 |26.04.2016 Радан Кънев: От ДСБ сме против задължителното гласуване . 1| 5180 |25.04.2016 Каракачанов: С 15 % ще се намали купеният вот при задължителното гласуване . 0| 5681 |23.04.2016 Проф. Константинов: Задължителното гласуване няма да е задължително

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads