Реклама / Ads
12| 5109 |27.06.2009 НОВИНИ

Дойде време за позиция

.
Източник: Frognews.bg
Хиляди привърженици и приятели на Синята коалиция от цялата страна се събраха на концерта пред храм-паметник “Александър Невски”.
 
Голяма част от тях бяха облечени с тениски с логото на Синята коалиция и развяваха сини знамена и балони. Изпълненията на едни от най-харесваните български изпълнители и групи пробудиха у хората, събрали се на площада малко позабравени мисли и чувства, такива каквито симптазантите на сините изпитваха преди повече от 10 години – че имат силата и волята да променят нещата.
Екатерина Михайлова от ДСБ се присъедини към апела на певицата Милена Славова, която пя в едно с публиката своя хит отпреди години “Ха-ха” и отсече, “че и на нея й е омръзнало... от ченгета и комунисти в управлението на държавата”. Затова, е крайно време за позиция.

Пред симпатизантите на Синята коалиция бе прочетена и декларацията, подписана от 30 български известни интелектуалци. В документа те казват, че нямат друго освен капитала на собственото си име, че вече не могат просто да гледат отстрани; че е време за позиция, защото нещата в България са стигнали до прага на необратимото!

Сред интелектуалците, подписали докумeнта са: певицата Александрина Пендачанска, писателите Георги Господинов и Алек Попов, режисьорката Маргарита Младенова, културологът Александър Кьосев, актьорът Владимир Пенев, музикантите Кирил Маричков и Владимир Ампов - Графа, изтъкнати литературни критици, езиковеди, певци, журналисти, актьори, музиканти и художници.

„Не искаме повече да се срамуваме от правителството и от държавата си. Не искаме поредното размито управление, престорена привързаност към европейските ценности. Не приемаме лъжата, дори когато тя носи гласове на изборите", заявяват в своята декларация интелектуалците. Едно от основните им искания е повече реална демокрация, за която все още вярват, че може да се случи въпреки всичко.

Надежда Михайлова от СДС заяви, че тройната коалиция няма интерес от европейското членство на България и допълни, че Европа е протегнала ръка към България, но България не може да й отвърне. Тя прикани всички дошли на митинга да гласуват за Синята коалиция на 5 юли, за да изберат своето “синьо лято”.

Председателят на СДС Мартин Димитров сподели пред тълпата: „Само от нас го е страх Доган, само от нас го е страх Станишев. Всички други ще се споразумеят”, каза той. Според него тройната коалиция ще продължава да купува гласове и единственото решение, което може да противодейства, е масовото гласуване.

„Синята коалиция е израз на демократичните ценности в българската политика”, каза от сцената председателят на ДСБ Иван Костов. Той допълни, че го радва присъствието на толкова много хора на митинга и че според него това е доказателство, че коалицията не е изменила на себе си като не е приела в редовете си представители на бившия репресивен апарат. Подкрепата в лицето на българските инетелектуалци също е демонстрация на вярата в принципите на Синята коалиция, допълни Костов. „Ако вашето доверие ни изпрати в парламента, там няма да бъде Доган и БСП, защото те са несъвместими със Синята коалиция”, категоричен бе Иван Костов.

Според предварителните очаквания, коментирани от Димо Гяуров от СДС по време на концерта на Синята коалиция в столицата, резултатът й от изборите на 5 юли може да бъде минимум 19 %.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6655 |21.06.2009 Опозицията застана зад почтеността, БСП и ДПС - не . 17| 4907 |21.06.2009 Ако ГЕРБ управлява, Доган трябва да е в опозиция . 16| 12190 |07.06.2009 Европейска регата – временно класиране . 3| 5098 |01.06.2009 Свинският грип дойде и у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads