Реклама / Ads
38| 6105 |24.08.2011 НОВИНИ

Доживяхме: левът ни по-надежден от еврото!

.
Емил Хърсев
Чешката крона пък била новият швейцарски франк; валутният борд за пореден път, поне засега, спасява България и не позволява да се надуе балон от българската валута.
 

Няма нищо странно във факта, че дори в настоящите времена на криза българите внасят парите си в банки, което увеличава дела на депозитите, коментира по БТВ финансистът Емил Хърсев. Той препоръча на онези, които са решили да внасят пари в банка, да направят депозитите си в лева, защото българският лев носел по-големи лихви от еврото.

 

Ако преди 20 години някой е предвидил на глас, че играчите на световните финансови пазари панически ще бягат от валутите на САЩ и Германия, за да купуват чешки крони, много хора биха се изсмели. Днес валутата на бившата комунистическа република обаче е едно от малкото останали убежища за световните финансови спекуланти.  Според  един от големите британски играчи  на валутните пазари – „Рекърд Пи Ел Си”, чешката крона е новият швейцарски франк. Отчайващо големите дългове на САЩ, Япония и на страните от Еврозоната накараха спекулантите да бягат от еврото и долара и да започнат масово купуване на валути от малкото останали развити страни с малки дългове, извън Еврозоната. Голямото търсене покачи стойността на швейцарския франк с над 30% спрямо еврото. Това определено не направи швейцарците щастливи, защото надуващият се със страшна сила балон заплашва сигурността на икономиката им, а цените на стоките в страната експлодираха.

Швейцарците се опитват да се спасят от спекулантите като предложиха нечуваната преди отрицателна лихва за франка. Това означава, че ако вземете кредит от 100 франка, ще върнете по-малко от 100. Докато швейцарците се опитват да овладеят покачването на курса на валутата си, в Чехия очакват бурята на световната финансова спекулация да ги връхлети. Чешката република има развита тежка индустрия. Евентуално спекулативно покачване на кроната ще се окаже пагубно за износа й. Още преди началото на икономическата криза чехите бяха единствените представители на бившите соц-страни, които не желаеха да се присъединят към Еврозоната. Сега се оказва, че са били прави, но световните спекуланти няма да ги оставят да се разминат така лесно. Индустриалният гигант „Шкода” вече се оплака от скъпата крона, защото това покачва цената на продукцията им, а продажбите падат. Така спекулантите в Лондон и Ню Йорк заплашват да забавят и иначе стабилната икономика на Чехия.

Валутите на още няколко страни в Източна Европа, както и на скандинавските страни са останалите  потенциални жертви на паниката в световната икономика.  

Валутният борд за пореден път, поне засега, спасява България. Този път фиксираният курс към еврото не дава шанс на спекуланти да започнат да купуват левове и да надуят балон от българската валута. Емил Хърсев коментира, че покачването на стойността на кроната не би трябвало да радва чехите, тъй като това сериозно заплашва икономиката им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5386 |24.08.2011 Евреи изкупуват бижутата ни . 44| 9010 |24.08.2011 Тежка зима и безработица вещаят икономисти . 32| 5929 |24.08.2011 Народните „любимци” пилеят парите ни . 17| 17698 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads