Реклама / Ads
1| 3928 |24.01.2019 НОВИНИ

Доклад на ЕК: България продава гражданство непрозрачно и безконтролно

.
България получавала годишно по 25 милиона евро от продажба на гражданство и право на пребиваване на чужденци.
В България има слаб контрол и пълна непрозрачност при действащата схема за продажба на гражданство на чужди инвеститори. Никой не може да даде информация дали България дава гражданство на лица, за които има наложени санкции за територията на целия съюз. Никой не може да даде информация и дали българските власти използват шенгенската информационна система, за да правят проверки на кандидатите за гражданство. Това са само част от критиките на Европейската комисия.
 

В свой доклад с множество примери Европейската комисия разкритикува България за слаб контрол и пълна непрозрачност при действащата схема за продажба на гражданство на чужди инвеститори. Механизмът за купуване на гражданство действа в страната ни от 13 години, отбелязва Комисията.

 

Схемите за предоставяне на гражданство или право на пребиване представляват общ интерес за Европейския съюз. Всяко лице, което придобие гражданство на държава членка, придобива едновременно с това гражданство на съюза. Така се придобива право на свободно движение и достъп до вътрешния пазар на ЕС, както и правото да гласуваш и да бъдеш избиран в европейски и местни избори.

 

ЕК не е успяла да намери информация за това дали България дава гражданство на лица, за които има наложени санкции за територията на целия съюз. Няма информация дали българските власти използват шенгенската информационна система, за да правят проверки на кандидатите за гражданство. България има пасивен достъп до системата и може да прави пълноценни проверки, посочва Медиапул.

 

От доклада става ясно, че най-големият проблем на България е пълната непрозрачност на процедурите. Само три държави в ЕС продават гражданство срещу инвестиции – Малта, Кипър и България.  В България, Кипър и Малта няма задължение за физическо пребиваване на лицето в държавата, за да получи паспорт. Няма и изискване за някакви реални връзки със страната.

 

Малта публикува докладите за одобрените кандидати, които са обект и на парламентарен контрол. В Кипър има институция, която специално контролира прилагането на схемата за "златната виза". В България нито се публикува нещо, нито има специален контролен механизъм, нито кодекс за поведение на кандидатите за паспорт, отчита ЕК.

 

В Малта информацията за всички чужденци, които са получили гражданство, се публикува в Държавен вестник. България и Кипър нямат подобна процедура.

 

Проверката за надеждност на кандидатите за български паспорти се прави основно от ДАНС. В началото на 2018 година неправителствената организация "Антикорупционен фонд" съобщи за руски олигарх, съден за измама в САЩ, който е получил българско гражданство. Фондът подава сигнал до ДАНС. След публикацията българските власти са се задействали и гражданството на Адониев е отнето.

 

Процедурите в България се илюстрират точно с този фрапиращ случай. В продължение на 10 години руският милиардер Сергей Адониев, смятан за близък до президента Владимир Путин, е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ). През 2008 година страната решава да му даде българско гражданство, без да забележи, че Адониев има присъда за измама и пране на пари в САЩ, издадена десет години преди това.

 

"Проучването (на ЕК) показва значителен брой "сиви зони" по отношение на проверките за сигурност (в ЕС). Проучването показва, че властите в много страни от Съюза могат да приемат искания за предоставяне на гражданство или право на пребиваване, дори когато кандидатите не отговарят на критериите за сигурност", се казва в доклада на ЕК.

Другият проблем е, че в ЕС има липса на координация между службите за сигурност, както и общо съгласие на какви критерии трябва да отговарят кандидатите за гражданство. Това отваря възможност кандидатите да обикалят из целия ЕС в опит да пробият някъде за паспорт.

 

Европейската комисия отбелязва, че кандидат за гражданство, чиято кандидатура е отхвърлена в една държава, може да опита в друга. ЕК настоява за въвеждане на засилени проверки, за да се гарантира, че правилата за борба с изпирането на пари не се заобикалят. Комисията иска постоянен мониторинг, който да гарантира, че никой не се възползват от тези схемите за гражданство, за да укрива данъци.

 

Данните сочат, че годишно България получава приходи от 25 милиона евро от продажба на гражданство и право на пребиваване на чужденци. В периода 2012 г. - октомври 2017 г. най-много руснаци (75) са получили "златна виза" в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25).

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4049 |24.01.2019 ЧЕЗ Разпределение България приключи проект за наемане и обучение на безработни лица . 5| 4495 |24.01.2019 Кристалина Георгиева: България стои на едно място . 1| 3999 |24.01.2019 Гръцки фермери блокират границата с България . 0| 3829 |24.01.2019 Поройни валежи в почти цяла България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads