Реклама / Ads
2| 3704 |01.01.2020 НОВИНИ

Доклад на ООН: Един милион видове са в опасност от изчезване

.
Един милион биологични видове са застрашени от изчезване. Никога в историята не са били толкова много. Това сочи доклад на ООН. Оказва се, че човешката дейност е отговорна за това. Този доклад е от май месец, но не е никак лоша идея точно днес, преди старта на новата година, да разгледаме какво пише в него.
 

Междуправителствената платформа за научно-политическа дейност относно биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES) прави това заключение на база 15 хиляди източника. Те разглеждат причините и последствията от измененията на околната среда в последните 50 години, пише още kaldata.com.


Авторите правят заключение, че около 25% от световните растения и животни са уязвими и могат да изчезнат. Това включва около една трета от морските бозайници и над 40% от земноводните. Дори домашните животни са в опасност. Над 9% от домашните породи бозайници, които се използват за храна и земеделие, може да бъдат безвъзвратно изгубени.


Този бърз упадък на природния свят застрашава глобалната хранителна сигурност и качеството на живот. Например, около 4 милиарда души разчитат на природни лекарства, които се произвеждат от изчезващи видове. А загубите на видове, които опрашват растенията, могат да стигнат до 577 милиарда долара на година.
Идентифицирани са 5 основни причинителя на проблемите


На първо място е използването на земята и водите и по-точно промяната на екосистеми с цел стопанска обработка. След това е директната експлоатация на организми за сеч, лов и риболов. На трето място са климатичните промени, включително нарастващите нива на океаните и по-честите катаклизми – пожари, наводнения, суши. На четвърто и пето място са замърсяването, най-вече с пластмаса, и използването на инвазивни видове – неместни организми, които могат да изместят или убият местни растения и животни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5003 |30.12.2019 Още 30 милиона лева отиват във ВиК-Перник . 0| 5671 |30.12.2019 Садио Мане със счупен телефон - един от нас, Дели Али – и той, но по напиване . 0| 4298 |25.12.2019 Един ранен при катастофа на АМ ”Хемус” . 2| 4933 |24.12.2019 Милиони хора ще бъдат сами на Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads