Реклама / Ads
5| 5260 |01.11.2012 НОВИНИ

Доклад за цените на лекарствата отива в прокуратурата

.
Десислава Атанасова
Мнозинството в парламента праща доклада на временната комисия за цените на лекарствата на здравното министерство и Касата, но отказа да го даде на прокуратурата, както настояваше опозицията.
 

Сред изводите в документа е необходимостта от създаване на "система за систематичен контрол на цените на лекарствата", предаде Дарик радио. Избраниците от временната комисия смятат, че са нужни ясни правила за провеждане на търгове за лекарствени продукти в лечебните заведения, защото настоящите били съобразени със Закона за обществените поръчки, но не и със спецификата на лекарствата като стока. Здравният министър Десислава Атанасова обеща да прати доклада на прокуратурата и на комисията, която ще проверя сигнали за корупция по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев.

 

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова припомни, че анкетната комисия беше създадена с цел проучване на фактите, довели до увеличение на цените, и не е имала разследващи функции. Докладът на комисията е публичен и е достъпен на сайта на Народното събрание, допълни тя. „Ако искат органите, които сезираха народни представители, могат и да се самосезират. Предстои одитният доклад на Сметната палата, така че в никакъв случай не съм съгласна с интерпретацията, че има прикриване на факти", каза още Дариткова.

„При Желев (Евгений Желев - министър до 2009 година) цените на лекарствата в 92 процента от случаите намаляват, а при министрите на здравеопазването от ГЕРБ се увеличават в най-добрия случай с между 4 и 408 процента. Като се каже това, вие просто трябва да замълчите и за предишното управление и през ум да не ви минава да говорите", каза Мая Манолова от БСП.
 

Здравният министър Десислава Атанасова се обърна към опозицията с думите: „Вие изведнъж забравихте, че казахте, че това е витиеват доклад, че не се стига докрай с разглеждането на фактите и че това е ударен отряд. Единствената вярна констатация, която чух от един народен представител по време на неговото изказване, е, че червеното няма нищо общо с откритостта". Атанасова допълни, че ще предостави доклада и на прокуратурата, и на комисията за разкриване на корупционни практики по високите етажи на властта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5406 |29.10.2012 Агенцията по лекарствата с нов шеф . 8| 5126 |13.10.2012 Атанасова: Цените на лекарствата ще продължат да падат . 14| 5611 |29.09.2012 НЕК вече търси оценител на АЕЦ "Белене" . 4| 5249 |15.09.2012 Великобритания ни обвинява в дъппинг на цените на алкохола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads