Реклама / Ads
32| 10271 |30.09.2020 НОВИНИ

Докладът на ЕК: Липсата на резултати в борбата с корупцията разпали протестите

.
Източник: БГНЕС
Проблемите с влиянието на главния прокурор и все така независимата съдебна власт, както и липсата на прозрачност в собствеността на медиите стои в основата на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България.
 

Документът е в обем на 26 страници и беше представен днес. Докладът отчита част от постиженията на страната ни в осъществяването на съдебната реформа, но отбелязва, че все още има солидни предизвикателства пред финализирането на процеса.

 

Споменават се и протестите срещу управляващите и главния прокурор Иван Гешев, които избухнаха през лятото на тази година. Демонстрациите продължават вече над 80 дни.

 

“През 2017 и 2018 г. България проведе цялостна реформа на своята правна и институционална рамка. Реформата доведе до подобрено сътрудничество между съответните органи. През първата половина на 2017 г. бяха започнати редица разследвания на високо равнище. Има повдигнати обвинения и редица дела”, посочват от ЕК, но допълват:

 

“Въпреки това пред страната има важни предизвикателства. Според проучванията на възприятията обществото има много ниско доверие към институциите, борещи се с корупцията. Липсата на резултати в тази посока е един от ключовите аспекти, предизвикали протестите през лятото на 2020 г.”.

 

Документът говори и за медийния плурализъм у нас, като се споменават и физическите и онлайн атаки върху журналисти.

 

Целият доклад може да видите тук.

 

Независимост на правосъдната система 


Продължава реформата, която се фокусира върху отчетността на главния прокурор и неговите заместници. Въпреки прогресът, в България съчетанието от власт и и правомощия от страна на главния прокурор оказват значително влияние. Причината - държавният обвинител може да отмени или пък измени всяко едно решение, взето от който и да е прокурор, което не е било прегледано от съдия. 


Главният прокурор също така има и значителна власт върху прокурори, които ръководят службите на областно и провинциално ниво, посочват още в доклада си ЕК. 


Следователно всички прокурори и разследващи де факто са подчинени на главния прокурор. 


Липсва и възможност за ефективно разследване на главния прокурор или неговите заместници. Този проблем съществува от доста време, а внимание към него е било повдигано както от Европейската комисия, така и от Европейския съд за правата на човека и Съветът на Европа. 


Въпреки постигнатия напредък относно съставът и функционирането на Висшия съдебен съвет, тази тема все още е обект на дебати, посочват още от Европейската комисия. Съдийската колегия във ВСС не е мнозинство. Нещо повече - главният прокурор играе решаваща роля в прокурорската колегия, а освен това има и влияние в пленарната зала и в квотата на съдиите.


Този въпрос е повдиган от Венецианската комисия. 


Ниско остава нивото на възприятие сред обществото, че съдебната власт в България е независима. Само 37% от населението смята, че съдебната система е справедлива или добра. 


Режимът за допълнително възнаграждение и повишаване на магистратите поражда безпокойство, посочват в доклада. 

 

Борбата с корупцията 


През 2017 и 2018 г. България проведе цялостна реформа на своите правни и институционални антикорупционни рамки. Чрез сливането на няколко съществуващи структури, реформата създаде Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).


Основен приоритет на правителството за периода 2017-2021 г. е борбата с корупцията. В същото време обаче протестите, избухнали през лятото на 2020 г. показват недоволството на обществото спрямо липсата на напредък в тази посока. Протестите доведоха до оставките на петима министри. 


В последния индекс за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., България е на последно място в ЕС и на 74-то място в света. Според последното проучване на Евробарометър 80% от българите са на мнение, че корупцията е широко разпространена на територията на страната. 


Правната рамка за борба с корупцията до голяма степен е налице, но предизвикателствата остават.


Остават и предизвикателствата пред това да има съществени резултати и окончателни присъди по дела за корупция срещу високопоставени лица.

 

Медийният плурализъм 


Медийният регулатор (СЕМ) има правомощия, които съответстват на Закона за радиото и телевизията. Неговата независимост обаче е в известен риск, посочват в доклада си от Европейската комисия. 


По закон СЕМ се състои от петима души - трима, които се избират от Народното събрание и двама, които се назначават от президента. Мандатът на членовете е 6 години.


Неговите задължения и отговорности са разписани в закона, но се смята, че СЕМ не разполага с ресурса да осъществява дейността си ефективно, а освен това е финансово зависим от държавата орган.


Липсата на прозрачност в медийната собственост в България буди тревоги. Държавната реклама играе важна роля във формирането на медийния пейзаж, особено на местно ниво. Освен това правната рамка срещу политическата намеса в медиите не забранява изрично политическите фигури да притежават медии. 


Нещо повече - национални и местни медии са обект на систематичен политически контрол, а по-голямата част от водещите издания в страната следват редакторска политика в полза на правителството.


По време на пандемията от COVID-19 парламентът се опита да промени Наказателния кодекс с цел криминализиране на дезинформацията, въпреки че няма ясна дефиниция на “фалшива новина”. 


Нападенията над журналисти са често явление. В периода 2019-2020 г. има данни за осем посегателства над журналисти.


Организации за свободата на медиите твърдят, че журналисти и собственици на медии се изправят пред политически мотивирани обвинения с цел да се заглуши критиката. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5351 |25.09.2020 Крачка назад: Тръмп все пак ще признае резултатите от изборите . 14| 7418 |17.09.2020 Център за изследване на демокрацията: Липсата на реформи ще се отрази в доклада за България за върховенството на закона . 9| 6718 |15.09.2020 ЕП поиска от министър Терзийски бързи отговори за резултатите от разследванията на полицаи . 3| 5569 |14.09.2020 Родители се събраха на протест в София заради липсата на места в детските градини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads