Реклама / Ads
13| 5067 |27.01.2016 НОВИНИ

Докладът на ЕК: Спешни проверки на прокуратурата и ВСС

.
Сериозни системни проблеми и съмнения за независимостта на съдебната власт. Това са основните заключения в поредния мониторингов доклад на Европейската комисия, който беше представен в Брюксел.
 
Преди малко ЕК представи заключенията си по проверката  на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и контрол.

 

Докладът е в две части. Едната е по-кратка и е с политически заключения. Другата представлява технически преглед на свършеното и това, което не е направено през 2015 година. Открояват се обаче ясните препоръки за независима проверка на прокуратурата и за независима оценка на дисциплинарната практика на настоящия ВСС от 2012 г. досега.   

 
Девета поредна години откакто влязохме в клуба на европейското семейство, Брюксел продължава да ни наблюдава и оценява. В критичната си част на доклада по напредъка на реформите през изминалата година акцентът е върху прокуратурата и ВСС. Очаквано в него влезе скандалът, станал известен като Яневагейт.

 

Комисията отчита, че ВСС и прокуратурата са се задействали едва след външен натиск като преди да се заемат със съдържанието, касаещо търговия с влияние, са насочили внимание по автентичността и законността на записите. 

 

Въпреки това съдържанието на записите повдига въпрос за независимостта на съдебната система и ЕК препоръчва независима проверка на прокуратурата и безпристрастно разследване на обвиненията за корупция по високите етажи на властта. 

 

Брюксел изразява съжаление, че не бе реализирана реформата на съдебната система и антикорупционен закон и през 2016 г. иска да види ясни стандарти за дисциплинарни наказания на магистрати и съдии. 

 

За девета поредна година Брюксел напомня, че няма дела за организирана престъпност и корупция на високо ниво, които да са завършили с присъди. Комисията препоръчва и промени в закона за конфискация на незаконно придобито имущество. 

 

Следващият доклад ще бъде в края на годината. 

 

Докладът за Румъния се счита за позитивен, съобщава НТ. И двете страни се надяват следващият доклад да е последен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 9698 |27.01.2016 Проф. Слатински: Евродокладът прави на пух и прах властта, няма харакири . 9| 4505 |15.01.2016 Ек. Захариева: Докладът на ЕК за Румъния ще бъде по-положителен от нашия . 6| 4243 |14.01.2016 Лозан Панов: Никакви проверки няма да ме спрат да изразявам мнението си . 13| 4973 |06.12.2015 Кунева: Докладът на ЕК ще бъде лош, ако няма промените в Конституцията и антикорупционният закон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads