Реклама / Ads
14| 6439 |01.09.2020 НОВИНИ

Доктор по конституционно право разкости ГЕРБ и предложената конституция

.
Борислав Цеков
Решението на ДПС очаквано слага точка на нелепия опит на ГЕРБ да подмени обществените дебати с един неграмотен конституционен проект и самонадеяната инициатива за ВНС. Това политическо решение на ДПС е в защита на държавността, демокрацията и високите ценности, прогласени в нашата Конституция. Това каза докторът по конституционно право Борислав Цеков по Дарик.
 

Проектът на ГЕРБ не само получи унищожителни оценки от нас, конституционалистите, които съставляваме експертния капацитет по темата, но и очевидно не може да генерира парламентарно и политическо съгласие.

 

Една партия, която ускорено губи доверие, няма моралната и обществена легитимност да започва подобни инициативи. Подходът на ГЕРБ освен това беше и унизителен за държавността. Да се подхвърля подобно недоносче, писано незнайно от кого и да пращат да се "консултират" по него една заводска инженерка, една лекарка и една счетоводителка, които са некомпетентни по тази тема. Да бяха попитали поне Георги Марков, който е бил конституционен съдия, а те и него не са питали даже.

 

Подобен волунтаристичен подход е световен уникум и показва в каква степен управляващите нямат реална самооценка за себе си и за значимостта на конституционната тема.

 

Положителното е, че това фиаско може би ще отвори очите на обществеността за вредата от отнемането на власт от народа чрез намаляването на броя на депутатите наполовина и премахването на широкия национален форум - Великото народно събрание. Това са вредни и опасни идеи, които обслужват олигархията, а не гражданите.

 

И за пореден пьт подчертавам - нито един от тежките проблеми на България - корупция, бедност, управленска некомпетентност - не е резултат от Конституцията. И нито един от тях няма да се реши с нова конституция. Могат да се правят промени, но добре обмислени и, подчертавам, след предварителна широка експертна и политическа дискусия. И най-вече след постигане на широко съгласие.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5787 |28.08.2020 ”Правосъдие за всеки”: Завърши първото полувреме в Брюксел за съдебната ни реформа, второто е на 10 септември . 31| 8158 |28.08.2020 Радан Кънев: Кризата на българското правосъдие вече е тема на целия Европейски съюз . 44| 6855 |27.08.2020 Спрягат Екатерина Захариева за правосъден министър . 13| 9900 |26.08.2020 Адв. Николай Хаджигенов: Чакаме оставката и на един доктор по пожарните науки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads