Реклама / Ads
1| 4861 |30.04.2018 НОВИНИ

Домашните оранжерии за канабис са хит в Югозападна България

.
Отглеждането на марихуана в домашни наркооранжерии е новата тенденция в производството на канабис в Югозападна България. Най-често наркотикът се произвежда за родния пазар и за южната ни съседка Гърция. Най-много дрога се разпространява към курортите в страната.
 
В рамките на изминалата 2017 година властите в област Благоевград са открили и конфискували над 200 килограма сух канабис и близо 14 тона растения.

В класацията по отглеждането на марихуана първенец продължава да бъде районът на Петрич и Сандански.

Темата коментира пред БНР старши комисар Николай Хаджиев. Той посочи данни, според които от началото на 2018 година до края на месец март в МВР са регистрирани около 90 случая, а задържаните са около 110 лица. 6 от задържаните били непълнолетни. "Говорим само за първите 3 месеца на 2018 година", подчерта Хаджиев. По думитему драстично се увеличават и случаите на шофьори, които управляват автомобил след употреба на наркотици.

Практиката доскоро беше канабисът да се отглежда навън, предимно в държавни горски територии, така че производителите да не носят отговорност, ако властите намерят плантация с канабис. След действията на МВР за откриването и преустановяването на отглеждането на трева, производителите на дрогата налагат нова тенденция - те отглеждат марихуаната в домашни условия, в специално пригодени за това наркооранжерии.

"Правят се такива оранжерии в къщи, в наети апартаменти под наем, където се оборудват със специално осветление, правят се специални инсталации с таймери за капково напояване. В нередки случаи се използват лица с чисто съдебно минало", обяснява полицаят.

По думите му обаче в повечето случаи извършителите не получават осъдителни присъди. Това ставало, защото в 99% от случаите лицата се признават за виновни и сключват споразумения, след което наказанията им падат под минимума.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6847 |06.04.2018 Домашните любимци на Скрипал са намерени мъртви . 3| 6241 |03.03.2018 Ветрове от България засяват канабис в Турция . 1| 6192 |02.03.2018 Гърция легализира канабиса за медицински цели . 0| 4349 |10.12.2017 Европол сочи Албания като източник на канабис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads