Реклама / Ads
2| 4820 |02.06.2017 НОВИНИ

Домбровскис: България не е готова за еврозоната

.
Валдис Домбровскис при президента Румен Радев
България все още не е готова за приемане в еврозоната, а основните предизвикателства за включването й във финансовия съюз са макроикономическите дисбаланси. Това обяви на среща с премиера Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
 
В отговор премиеът Борисов е посочил, че разрешаването на този проблем остава сред ключовите приоритети на правителството. Според Борисов благодарение на добрата работа на приходните агенции и борбата с контрабандата, бюджетът трупа излишъци, като според прогнозните данни за месец май те ще надхвърлят 1.6 млрд. лева.

Домбровскис е в България за участие в конференция за представяне на специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017. Заместник-председателят на ЕК представи пред премиера публикувания от Комисията Документ за размисъл за задълбочаване на икономическия и валутния съюз до 2025 г.

Той посочи, че, подобно на Бялата книга, документът не е план, а основа за дискусия между държавите-членки. „В него се представят различни идеи, чиято цел е да допринесат за изграждането на споделена визия за еврото, както и конкретни стъпки за нейното постигане“, посочи Домбровскис.

По време на разговора беше коментиран напредъкът по реформите, които страната ни провежда във финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването. Заместник-председателят на ЕК отбеляза стриктното изпълнение от страна на България на Пакта за стабилност и растеж, както и ръста на българската икономика, който е над средното ниво за Европейския съюз.

Запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима данъчна политика ще продължи, защото е предпоставка за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране на трудовия пазар, които са основни приоритети за правителството, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

 

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10167 |02.06.2017 Договор с Турция принуждава България да реставрира повече джамии . 1| 6307 |02.06.2017 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за България . 4| 4499 |01.06.2017 Къртици провалиха спецакция в Южна България . 0| 4082 |01.06.2017 България е сред мирните държави в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads