Реклама / Ads
5| 5172 |16.08.2020 НОВИНИ

Доналд Тръмп допусна помилване на Едуард Сноудън

.
Едуард Сноудън
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на пресконференция, че ”ще разгледа внимателно” възможното помилване на Едуард Сноудън, бивш служител на разузнаването в САЩ, който разкри през 2013 г., че американското правителство шпионира гражданите си. Сноудън, който живее в изгнание в Русия след разкритията, заяви, че би искал да се върне в САЩ - но само при условие, че получи справедлив процес.
 

"Много хора смятат, че към него трябва да се отнесем по различен начин, а други хора смятат, че той е извършил много лоши неща. Ще разгледам това много сериозно", каза президентът Доналд Тръмп, цитиран от Сега

 

През 2013 г. бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън оповести публично подробности за строго секретното мащабно електронно наблюдение на милиони хора, извършвано от разузнавателните агенции на САЩ. Разкритията му предизвикаха огромен международен скандал. В САЩ Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от Закона за шпионажа от 1917 г. - неправомерно разкриване на класифицирана информация, засягаща националната отбрана, и умишлено предаване на данни за американското разузнаване на лица, които нямат право да получават такива сведения. Информацията за дейността на АНС е предоставена на няколко журналисти, които я оповестяват. Освен това Сноудън е обвинен в кражба на собственост на правителството на САЩ. По всяко от тези обвинения той може да получи до 10 години затвор. Заради това САЩ настояват за връщането на Сноудън, който получи временно убежище в Русия.

 

Последното изказване на Тръмп  контрастира с казаното от американския президент по време на предизборната му кампания през 2016 г., когато Тръмп заяви за Сноудън, „Мисля, че той е тотален предател и бих се разправил грубо с него“.

САЩ го обвиняват, че застрашава националната сигурност, а присъда за обвинения в шпионаж може да изпрати Сноудън в затвора за десетилетия.

Кампанията за помилването му от предшественика на Тръмп Барак Обама, в крайна сметка се провали.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5020 |11.08.2020 Стрелба край Белия дом. Тръмп е бил изведен . 4| 4908 |10.08.2020 ЕСПЧ допусна жалбата на Баневи срещу България . 18| 26521 |07.07.2020 Октай пред Фрог: Овластени динковци не допуснаха “мигранта” Христо Иванов на българска територия . 6| 4597 |07.07.2020 БСП-София: Фандъкова да обясни защо допусна всеки дъжд да ”потапя” града

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads