Реклама / Ads
1| 4228 |16.05.2018 НОВИНИ

Доналд Туск: С Иран има нужда от обединен европейски фронт

.
Доналд Туск
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск критикува от София американския президент Доналд Тръмп и отправи послание към лидерите на ЕС да са обединени, защото в противен случай ”въобще няма да ни има”.
 

 "Когато погледнем към последните решения на президента Тръмп, някой може да се запита – с приятели като тези, кой има нужда от врагове? Ако говорим честно, Европа трябва да бъде много благодарна на президента Тръмп. Благодарение на него се отървахме от всичките си илюзии. Той ни накара да разберем, че ако имаме нужда от приятелска ръка, ние може да я открием на собственото си рамо. Европа трябва да направи всичко възможно, за да запази трансатлатническите отношения, но трябва да бъдем готови и за онези сценарии, при които действаме сами. Имаме достатъчно потенциал, за да посрещнем това предизвикателство", заяви Туск преди утрешната среща на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани.

 

"В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега. Или сме заедно, или няма въобще да ни има", добави той. Той отбеляза, че след излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран има нужда от обединен европейски фронт.

 

"Искам лидерите да препотвърдят, че ЕС се придържа към сделката, докато Иран се придържа към нея. Сделката е добра за глобалната сигурност, което е причината да я подкрепим", коментира Туск.

 

Той съобщи, че на неформалната вечеря на европейските лидери в сряда ще бъдат обсъдени иновациите и дигиталната икономика, като според него Европа изостава от основните икономики в това отношение. Друга тема тази вечер ще е търговията.

 

САЩ и ЕС са приятели и партньори и тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност, посочи Туск по повод плановете на Тръмп да въведе мита за внос на стомана и алуминий.

 

Абсурдно е дори да се каже, че ЕС може да е заплаха за САЩ, допълни той. Туск припомни, че утре ще бъде срещата с партньорите от Западните Балкани за първи път от 15 години.  "Това ще бъде възможност и за двете страни да препотвърдят, че европейската перспектива остава, че Западните Балкани имат геостратегически шанс. Искаме да демонстрираме, че ни е грижа за социално-икономическото развитие в региона тук и сега. Надявам се да доближим нашите приятели от Западните Балкани по-близо до ЕС", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4526 |16.05.2018 ЕС ще се разплаща с Иран в евро, а не в долари . 0| 4059 |15.05.2018 ЧЕЗ спира планираните ремонти по време на матурите . 8| 5484 |11.05.2018 Проф. Николай Слатински: Правилата служат за наказание на почтените и моралните и за лансиране на наглите и арогантните . 3| 4438 |11.05.2018 Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ едва ли ще бъде финансирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads