Реклама / Ads
4| 4106 |14.11.2019 НОВИНИ

Доналд Туск: Русия не е наш стратегически партньор, а наш стратегически проблем

.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск Източник: БГНЕС
Стратегическата цел на руския президент Владимир Путин ”не е само да си върне контрола върху териториите на бившия Съветски съюз, но и системно да отслабва ЕС, провокирайки вътрешни разделения”. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в реч за откриването на учебната година в Колежа на Европа в Брюж.
 

Туск защити твърдия подход към Путин по време на мандата си в Брюксел, който приключва на 1 декември. "Трябваше публично да напомням на другите почти всяка седмица, че Русия не е наш стратегически партньор, а наш стратегически проблем", добави Туск, цитиран от "Дневник".

 

Някога член на антикомунистическия синдикат "Солидарност", Туск за кратко бе вкаран в затвора от комунистическото правителство в Полша през 80-те години на миналия век.

 

Русия нахлу в Украйна приблизително по времето, когато Туск встъпи в длъжност в Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе сред онези политици, които заемаха по-мека позиция за отношенията с Кремъл, припомнят британски вестници.

 

Европа няма да бъде суверенна без приобщаването на Балканите и без независима Украйна, добави Туск. Той отбеляза, че неведнъж в изтичащия си мандат се е налагало да убеждава държавите от ЕС да запазят единство при продължаването на санкциите срещу Москва, при преговорите с Лондон и за оставането на Гърция в Еврозоната.

 

При разговорите около разпределянето на мигрантите в ЕС се е стигнало до остри спорове. Беше по-лесно да се въведат квоти, отколкото да се защитят границите. Разбра се, че защитата на бежанците не трябва да бъде в противоречие със задължението към собствената ни гранична сигурност, посочи Д. Туск.

 

Преди да защити границите си, Европа трябва да опази същността си, ценностите си за единство, съпричастност и законност, заяви още Туск.

 

В кабинета ми е окачен плакат с надпис "Единството, глупако!" и ще го оставя там за всеки случай, резюмира Доналд Туск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4442 |06.11.2019 ДБ: Борисов и Радев да осъдят ясно грубата намеса на Русия във вътрешните ни работи . 6| 5774 |06.11.2019 Адв. Обретенов: Мечка ще ни гази - недопустим ултиматум на Русия към България . 1| 4143 |28.10.2019 Боян Чуков: България не иска влошаване на отношенията с Русия . 5| 4138 |25.10.2019 Доналд Тръмп: След 7 години „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“ ще банкрутират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads