Реклама / Ads
0| 4516 |20.07.2015 НОВИНИ

Дончев: Фондовете трябва да функционират през 2016-а

.
Томислав Дончев
Министерският съвет учреди еднолично акционерно дружество с държавно участие с наименование "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД. Дружеството ще управлява почти всички пари по европейските програми, които съфинансират различни проекти за периода 2014-2020 г. Фондът ще изпълнява функциите и на холдингов фонд за проекти по програми от изтеклия програмен период.
 
Вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев обясни по БНР какво стои зад учредения от правителството фонд: 750 милиона евро е сумата от всички оперативни програми, заедно с програма "Развитие на селските райони", която ще се използва за финансов инженеринг през новия програмен период. Със 103 милиона от тях България ще участва в т.нар. "инициатива за малки и средни предприятия". Към тези пари ще бъдат добавени и други европейски средства. Те ще бъдат управлявани от Европейския инвестиционен фонд, който до момента е управлявал програмата "Джеръми" в България. Останалите 650 милиона евро обаче този път България реши, че вече е набрала опит и самочувствие, за да управлява средствата сама.

Според вицепремиера предимствата на този подход са много: На първо място, създаваме експертиза, която остава тук. Другото голямо предимство е, че ние можем да съобразяваме всички тези инструменти, които ще излизат на пазара, със специфичните нужди, които има България, българските фирми и производители. Другото, което е важно да се отбележи, е, че този път ние ще имаме повече инструменти по повече оперативни програми, включително и програма "Развитие на човешките ресурси". Това ще бъдат финансови инструменти, които ще се използват в социалната сфера, включително и в ОП "Околна среда". Възможностите тук са много. Задачата е следващите години всичко, което ще бъде скроено, да отговаря максимално на нуждите на потребителите.

 

Томислав Дончев подчерта, че ако всичко се движи с необходимите темпове, би трябвало през 2016 година фондовете да функционират. Всяко министерство, което управлява оперативна програма, ще има свой представител в Надзорния съвет на Фонда на фондовете. Това няма да е мегаструктура, коментира Дончев. Той каза, че Законът за европейските фондове предстои да бъде гласуван на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5760 |16.07.2015 Бъчварова: Не трябва ние да подпомагаме Гърция . 0| 4554 |14.07.2015 Дончев: Преди да правим улици, градинки, трябва да оправим всичко под земята . 0| 4570 |07.07.2015 Дончев: България научи своя урок да харчи толкова, колкото получава . 0| 4802 |07.07.2015 Адв. Марковски: Когато се пускат хора от затвора, трябва да има ресурс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads