Реклама / Ads
64| 12560 |09.05.2021 НОВИНИ

Дончев се кълне: Това е незаконно, несериозно! В никакъв случай не е практика

.
“Това е незаконно, как си го представяте? Несериозно е. Имам дълъг управленски стаж, но такова нещо не съм виждал. В никакъв случай не е практика!”. Почти панически звучат прочетените думи. Те принадлежат не на кого да е а на вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Защо ли…
 

 

Всичко се случва в контекста на случилото се в края на тази седмица. С гръм и трясък си отива 45-тото Народно събрание, а на заседание на Комисията по ревизия на управлението един земеделец хвърли на масата обвинения за държавен рекет и мръсни схеми, в които е замесено управлението. 

 

Дончев постави казаното под съмнение.

 

“В никакъв случай не е практика” обаче е спорно твърдение и ние имаме също толкова право да се съмняваме в него. Още повече, че по време на изслушването на Илчовски в залата връхлетя цялата мощ на ГЕРБ. Партийният актив начело с най-ярките остриета на формацията попречи на изслушването с процедурни хватки, прекъсвания, хаотично взимане на думата и така - цели два дни. 

 

Твърденията са сериозни и тепърва предстои да бъдат доказани. Даже прокуратурата започнала проверка, чийто резултат също е под въпрос предвид работата на държавното обвинение. 

 

Дончев обаче заяви в ефира на Българското национално радио, че казаното с отчисленията е рециркулация на политическа опорна точка, която е в оборот от няколко години. Вицепремиерът в оставка заяви, че комисията е “следизборна и същевременно предизборна драматургия”, а Мая Манолова вероятно “очаква номинация за главна женска роля”. 

 

“Въпрос на амбиция е някой да намери даден човек, който, включително и по отношение на вас, да разказва всякакви щуротии. ... Очевидно, че голяма част от нещата, разказани от бизнесмените пред комисията, са неверни. И в рамките на самото заседание се оказа дума срещу дума - единият предприемач твърди едно, другия - нещо различно. А и голяма част от твърденията бяха опровергани от лица, които не са присъствали на комисията", обясни още Дончев. 

 

Вицепремиерът в оставка направи едно признание - не било добре, че Борисов не се явявал в Народното събрание. Това е новина, досега никой от ГЕРБ не е коментирал нещо подобно, а дори напротив - впечатлението е, че Борисов се разминава с изслушването пред депутатите вече месеци наред благодарение на процедурни хватки именно на верните си народни представители. Дончев обаче бе категоричен - не било добре и това да се превръща в политическа злоупотреба. 

 

А иначе формацията не се страхувала от служебен кабинет на Радев. Очакванията обаче били той да се държи реваншистки заради всичко, което държавният глава сам е казал за управлението на Борисовата партия. 

 

Вицепремиерът в оставка обясни, че поставените под мораториум назначения на управленски длъжности в държавни предприятия от правителството са закъсняло изпълнение на закона:

 

"Всички те са в изпълнение на Закона за публичните предприятия. ... Ако някой е искал да се окопава години напред, спокойно можеше да се окопае декември, януари или февруари".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6409 |09.05.2021 Татяна Дончева: Илчовски не е единствен. ГЕРБ се бранят като ранено животно . 4| 3858 |08.05.2021 Атанас Славов: Дори КС да оспори Изборния кодекс, това няма да се отрази на изборите . 6| 3773 |07.05.2021 Президентът: Ваня Костова превърна десетки красиви думи и ноти във вечно обичани песни . 5| 3085 |07.05.2021 Политолог: ИТН печели вота на разлома протести-статукво, но това е преходно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads