Реклама / Ads
22| 5822 |23.08.2013 НОВИНИ

Дончев към Зинаида Златанова: Общи приказки за еврофондовете не вървят

.
Томислав Дончев Източник: Булфото
Когато се говори за средствата от ЕС за следващия програмен период, трябва да се внимава с детайлите, тъй като темата е изключително сложна и професионална и общите приказки не вървят.
 

Това предупреди бившият министър по управлението на европейските средства Томислав Дончев в интервю пред БНР.

„Цялото финансиране за България за следващия програмен период е над 15 милиарда евро. Това включва и общата селскостопанска политика, и друг тип финансиране, което е значително повече от финансирането, което България ползва през този програмен период, като нетен приход - това е разликата между парите, които страната ще получи, и парите, които трябва да внесе в бюджета на ЕС", каза Дончев. По думите му през този програмен период България ползва средства в размер на 6,900 милиона евро, а за следващия програмен период сумата е 7,125 милиона евро.

Във връзка с твърдението на министър Зинаида Златанова, че става въпрос за по-малко средства, Томислав Дончев каза: „Предполагам, че с неясни за мен намерения от общата сума се вадят твърде много пера. Аз бих приел да се извадят парите от трансгранично сътрудничество, които не са част от оперативните програми. Това, което не мога да приема, е от тези средства да се вадят парите за техническа помощ, които са 250 милиона, както и парите за "Свързана Европа", което е нелепо да се разчита само като разход."

Томислав Дончев обясни, че правилата за следващия програмен период са доста по-различни и предполагат сериозни усилия от всяка държава-членка, за да усвоява парите - ако не спазва всички параметри на финансовата дисциплина, може да й се спрат парите.

Ако страната не предприема реформи, които е поела ангажимент да проведе, веднага след 2016-а година тя губи правото да ползва парите в съответния сектор. Те са за здравеопазване, образование, социална среда, младежки политики и политики по отношение на правилата. Държави, които не изпълняват с добри темпове самите оперативни програми и не постигат резултат, още през 2018-а година ще губят право да ползват една част от тази сума, т.нар. "резерв". Без сериозни усилия от страна на държавата няма нито един сигурен евроцент за България през следващия програмен период, коментира още Дончев.

Бившият министър, отговарящ за европейските средства, каза, че все още липсва отговор на важни въпроси, като този къде ще бъде прокарана разделителната линия между това, което ще се финансира с оперативни програми, и това, което ще се финансира по Програма "Развитие на селските райони".

Това е изключително важен въпрос, за да няма на картата на България бели петна, български общини и територии, които няма да могат да получават европейско финансиране. Друг важен въпрос е институционалната уредба и управлението на европейските пари, ще има ли акредитиращ орган.

Томислав Дончев каза още, че в МС има подготвен Закон за управление на средствата от ЕС, но не вижда каквато и да било активност този закон да бъде внесен в НС. Аз лично гарантирам подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ако един подобен закон бъде внесен в парламента, каза още Дончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5213 |23.08.2013 Първанов и Дончева разбиват групата на БСП в парламента . 15| 5250 |22.08.2013 Златанова: Темата за еврофондовете беше политизирана . 37| 5470 |21.08.2013 Дончев: Евсросредствата след 2014 г. ще са повече . 89| 5933 |13.08.2013 Борисов подозира ДС в сплетните за смяната му с Дончев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads