Реклама / Ads
13| 8689 |11.03.2016 НОВИНИ

Т. Дончев: Не можем да водим война с физ. лица като Пеевски

.
Томислав Дончев
В отговор на въпрос дали спирането на някои поръчки е война с Пеевски вицепремиерът Томислав Дончев каза, че правителството не може да си позволи да води борба с което и да е физическо лице.
 
Според Дончев в строителството със сигурност има концентрация, тъй като големи фирми, които на база капацитета, който имат, често печелят поръчки. Дали има картел, би трябвало да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. Затова той помоли всеки, който има данни за картел, да ги предостави на КЗК.

Новият закон за обществените поръчки със сигурност е по-добър от стария, смята Дончев. Но сам по себе си не е гаранция, че нещата ще бъдат както трябва. Така както и семейният кодекс не е гаранция, че всяко семейство ще е щастливо, даде пример вицепремиерът.

Спирането на обществените поръчки не е измислен пиар. Това е борба с корупцията, задкулисието, съмненията, но това е само началото, каза още вицепремиерът  в "Панорама" по БНТ. Според него това не е обичайно да се прави от политическото ръководство на държавата, а от администрацията, затова се прави всичко възможно да се поеме от контролните институции.

Предвиждаме много силен акцент върху предварителния контрол. Много голям процент от контрола сега се прави след поръчките. Затова сега акцентът е да става преди това. Новият закон за обществените поръчки предвижда Агенцията за обществени поръчки да проверява една процедура дори на ниво обявление и така да се предотвратят белите, заяви той.

Нашата цел е да убедим хората в искреността на намеренията си. Когато говорим за обществените поръчки, говорим за това как да се харчат парите на данъкоплатците.

Докато контролът при харченето на европейските пари е много строг, при парите от държавния бюджет не е толкова ефективен. Добрият ефект би бил, ако цялата администрация работи по едни и същи еднакво строги правила.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4680 |25.02.2016 Дончев: Очаквам Израел да ни доставя газ . 11| 4733 |21.02.2016 Таско Ерменков: Не можем да чакаме здравеопазването да се съсипе . 9| 4395 |19.02.2016 Дончев: На гръцката граница е най-голямата транспортна катастрофа . 10| 4233 |18.02.2016 Томислав Дончев: Не за първи път се прекратяват обществени поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads