Реклама / Ads
7| 4220 |23.01.2015 НОВИНИ

Т. Дончев: Очаква ни най-тежката година откъм плащания

.
Томислав Дончев от ГЕРБ Източник: Булфото
„Обречени сме 2015 г. да е с най-високия обем плащания и ако не следваме най-амбициозните цели, резултатът ще бъде загуба на пари. 2015 г. е последната от стария програмен период и това, което ще бъде разплатено до края на годината, е това, което страната ни ще е успяла да разплати през целия програмен период. Сумата, която трябва да бъде платена, е впечатляваща - става дума за близо 4,5 млрд. лв."
 
Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНР. Той има две амбициозни намерения за 2015 г. - това да бъде най-силната годината от гледна точка на работата с европарите, откакто сме член на ЕС, и да бъде сложен край на безнаказаността в работата на администрацията, свързана с европейските проекти чрез закон за еврофондовете.

„Освен това имаме амбицията през новия период - 2014-2020, да стартира като реални плащания. За тази цел има значение темпът на одобряване на оперативните програми, темпът, с който се акредитират управляващи органи. Като цяло амбицията ни е да бъдат отворени процедури за не по-малко от 6 млрд. лв. и да бъдат разплатени не по-малко от 1,1 млрд. лева. Даваме си сметка, че това е тежко предизвикателство. Всичко това трябва да бъде свършено от същите администрации, същия брой хора и сравнено с 2014 г., това са повече от два пъти повече пари, които трябва да преминат през системата. Работата по закона за еврофондовете е възстановена. Той гарантира устойчивост на системата, балансира правата на участниците в процеса. Към момента това, което каже управляващият орган, е последната дума", заяви вицепремиерът. Според него законът ще бъде факт до края на този политически сезон.

„Необходим ни е и изцяло нов закон за обществените поръчки. От толкова много кърпене законът е труден за следване. Имаме добър повод за това. Трябва да транспонираме европейски директиви в сферата на възлагането на обществени поръчки. Крайният срок е началото на 2016 г., но аз мисля, че можем да го сторим по-рано. От гледна точка на транспонирането на директиви, като като основен текст, нещата са готови. В близките седмици ще сформирам работната група. Вече поисках предложения от всички браншовите организации за това какво трябва да се промени. От гледна точка на кройка на политиците законът трябва да е толкова прост, колкото може да бъде", обясни Томислав Дончев.

„Приоритет е балансирането на енергийната система. Има една теза на анализатори, подкрепяна от някои политици - че по-високата цена на електроенергията има положителни ефекти. Но в същото време, съобразявайки се със социалния фактор, доходите на една голяма част от българите и анализите, които показват, че една голяма спънка за европейската индустрия изобщо е високата цена на енергийните ресурси. И повдигнах въпроса като още една причина да се поддържа конкурентоспособността на българската индустрия. Така че това не е абстрактен въпрос", каза още вицепремиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4160 |21.01.2015 Дончев: Целта ни за 2015 г. е да усвоим над 2 млрд. евро . 2| 4713 |18.01.2015 Дончев: Решението за БДЖ се взе бързо, без консултации . 16| 5297 |16.01.2015 Вицето Дончев: Не е сигурно, че "Южен поток" е спрян . 2| 6541 |12.01.2015 Вучков пред Фрог: Очаквам съпротива от ДАНС и ДАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads