Реклама / Ads
17| 5345 |19.07.2013 НОВИНИ

Дончев: Орешарски е заблуден за проектите пред ЕК

.
Не знам, кой е заблудил премиера Пламен Орешарски, искам да вярвам, че някой го е заблудил, а не, че той заблуждава всички, защото на фаза предварително разглеждане, България вече е представила проекти пред Европейската комисия за фонд "Свързана Европа". Това заяви бившият министър по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев в отговор на изказване на премиера Пламен О
 

Бях изненадан да чуя от премиера, че България не е представила никакви проекти за този фонд, допълни Дончев.

По думите му направеният проект е за транспортен коридор №4, в частта му София - Видин, през железопътната линия като е с европейски приоритет, а не само с национално значение. В него става дума за проекта за навигация на река Дунав и подобряването на условията на корабоплаване. "Нека да напомним, че фондът „Свързана Европа" все още не съществува, а е на база предварително представяне и коментар от страна на Европейската комисия", каза Томислав Дончев.

„Редно и полезно за правителството е да уточни, че това решение все още не е взето. То е в процес на приемане, и очаквам това да се случи или преди лятната ваканция на парламента или, по-вероятно, през есента на тази година. Така че ако правителството има притеснение - дали ще се справи с годишните цели за 2013-а и има притеснения, че няма да може да обслужи всички плащания и настоява България да стане част от тази група, която ще получава удължения, то все още има възможност да го направи, защото едно подобно решение се взема не от съвета, както беше коментирано и още по-малко през месец февруари, за целта е необходимо да се промени старият общ регламент 1083, което тече в момента.

Ако някой има несигурност, че може да обслужи плащанията за 2013 година е редно България да предприеме всички стъпки, включително и тези на ниво премиер, за да бъде включена в списъка за изключени и тези, които имат право на удължено разплащане, т.е. с една година повече. Относно българската позиция е редно да отбележа, че към началото на 2013 година показваха, че България, ще успее да разплати годишните си цели чрез правилото N+3 без да се налага удължаване на срока", каза Томислав Дончев по повод коментарите на Пламен Орешарски и Сергей Станишев за правилото N+3 .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 128| 5667 |18.07.2013 Орешарски: Какво да кажа за оставката на онези 200 000, които ме подкрепят . 70| 5438 |18.07.2013 А. Кутев: Вече има над 200 000 подписа в подкрепа на Орешарски . 17| 5003 |18.07.2013 Орешарски си хареса Писанчев за шеф на ДАНС; предложи го . 17| 4654 |18.07.2013 С. Паси: Орешарски е с много шефове над себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads