Реклама / Ads
11| 4784 |18.07.2014 НОВИНИ

Дончев: Оставам евродепутат, докато обстановката не изиска нещо друго

.
Томислав Дончев
В Украйна напрежението се разраства по всички възможни линии и това пряко вече засяга Европа, заяви по БНТ Томислав Дончев, евродепутат от ГЕРБ по повод сваления над Украйна малайзийски самолет.
 

В последните години не се е случвало да има предизборна кампания, в която да не съм участвал, ще имам отношение и към есенната; в ролята на какъв - предстои да видим, но е леко несериозно през 3-4 месеца да съм кандидат за нещо ново. Ще остана евродепутат, докато обстановката у нас не изисква нещо друго, изясни Дончев.

В ЕП човек си дава сметка колко сме загубили в диалога и колко основополагащи механизми за работа са такива неща в един парламент. Политическото противопоставяне не може да бъде цзагърбено, но има приоритети каквито са работещите институции, посочи Дончев.

Опитът да се осуети актуализация на бюджета такава каквато е необходима изглежда като да подпалиш пожар, смята Дончев и посочи, че трябва да има достатъчно буфери, но преди да се предложи лечението, не се знаела точната диагноза.

По темата КТБ той каза, че намесата на оманския фонд би бил добър сценарий, следователно тя не е в толкова лошо състояние, в каквото я представила БНБ. Защо обаче това се случва седмици по-късно, попита той. Преди някой да предпише какво да се прави с банката, трябва да се знае истинското състояние на нещата, каза Дончев.

В следващите няколко месеца трябва да се забравят разговори и реплики кой какъв ще става, каза Дончев. Това не е основен проблем; средата е толкова турбулентна и нестабилна, че такива коментари биха били цинични. ние имаме задача за максимално достойно и добро представяне, това не е темата в момента.

Имаше множество фактори на нестабилност в рамките на коалицията БСП-ДПС, а подкрепата на третия фактор я правеше още по-нестабилна, коментира Дончев. Енергетиката, еврофондовете, бюджетът са бомби, които никой не иска те да гърмят в ръцете му, посочи той.

Като невярна определи той тезата за близост между ГЕРБ и ДПС. Чистият модел е сами да носим отговорност; сътрудничество с ДПС би означавало голяма доза безпринципност, а и коалиционният формат много девалвира, каза той и посочи, че обстановката налага търсене на политическо съгласие в много по-широки рамки, вкл. и извънпарламентарни. Това нещастно правителство, което си отива, също щеше нещо да спасява; безпринципните коалиции водят до още по-голямо отвращение, каза Дончев.

Г-жа Георгиева е спрягана и за поста върховен представител по външната политика и за зам.-председател на Комисията. Шансът не бива да се губи заради конкретни политически страсти, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4974 |06.07.2014 Дончев: Кабинетът да подкрепи Кристалина Георгиева за еврокомисар . 40| 5191 |24.06.2014 Станишев отсече: Оставам лидер на БСП . 16| 4662 |12.06.2014 Т. Дончев: Сега целта е бомбата да гръмне в други ръце . 22| 5016 |08.06.2014 Дончев: "Провалихме се, извинете” липсва в доклада на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads