Реклама / Ads
0| 5078 |19.05.2015 НОВИНИ

Т. Дончев: Парите от ЕС намаляват след 2020 г.

.
Томислав Дончев
Нека да започнем да свикваме да работим с по-малко европейски пари, тъй като след 2020 година европейското финансиране ще намалее.
 
За това призова вицепремиерът Томислав Дончев по време на Бизнес Форум на тема "Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност", предаде "Фокус".

"Всички данни на политическите процеси на европейско ниво и индикаторите за БВП от глава на населението на България спрямо средноевропейския показва, че европейското финансиране след 2020 година ще бъде много по-малко. Процесът включва освен да усвояваме парите и да се научим да ползваме по-малко и все повече да разчитаме на други източници на финансиране", обясни Дончев.

Той посочи, че при 16% дял на индустриалното производство, няма как да разчитаме да имаме тази заетост, която ни се иска. "Делът в България е почти два пъти по-висок, което е обнадеждаващо. Машиностроенето е бранш, в който има традиции. Считам, че този бранш е много обещаващ и по никакъв начин не може да бъде изключен като сфера на подкрепа", добави Дончев.

Той уточни, че въпросът е, че за него най-добрият вариант е съчетаване на класическото машиностроене, в което имаме капацитет, със сфери, които включват реторика и ИТ, отиваме и към мегатроника, което е бранш с добавена стойност.

От две или три седмици екипът на българското правителство преговаря с Европейската комисия, за да участваме в инициативата за малки и средни предприятия. Дончев посочи, че инициативата не предполага никакво съфинансиране и към нея се добавят и допълнителни ресурси от програмата "Хоризонт" 2020.

"Става дума за финансовия инженеринг на Европейския инвестиционен фонд, а кредитите, които ще бъдат раздавани, ще бъдат при много благоприятни условия", поясни Дончев и допълни, че България ще бъде третата държава, участваща в инициативата, заедно с Испания и Малта.

И през следващите години европейските пари ще продължават да бъдат основният ускорител на българската икономика. Дончев обяви, че от началото на годината са разплатени близо 760 млн. лв. по оперативните програми.

"До края на годината трябва да бъдат платени 4-5 пъти повече", подчерта вицепремиерът. Той припомни, че 5 от новите 7 програми, вече са официално одобрени. "Никой от нас не смята, че през 2015 г. трябва да се похвалим с одобрени проекти. 4-5 млрд. лв. трябва да бъдат одобрените процедурно", добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7655 |18.05.2015 Д-р Цв. Гълъбова пред Фрог: Много политици и бизнесмени са жалки без парите и властта . 15| 4832 |17.05.2015 Т. Дончев: Спреш ли да ходиш пеша - свършил си с политиката . 2| 5194 |07.05.2015 Дончев: След случая с КТБ всичко е възможно . 5| 4431 |07.05.2015 Г. Свиленски: Парите за паркиране да събират общински дружества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads