Реклама / Ads
0| 5160 |24.06.2015 НОВИНИ

Дончев: Не трябва да има увеличаване на цената на тока за бг бизнеса

.
Томислав Дончев
Правителство, парламент, комисия, производители трябва да положат необходимите усилия да няма увеличаване на цената на електроенергията за българския бизнес.
 

Това каза пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев след среща в Министерски съвет относно проблемите в енергетиката, на която присъстваха министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на енергетиката Темунжка Петкова, Кирил Домусчиев и представители на синдикалните организации, предаде  "Фокус".

 

"В подобен формат консенсус има рядко. Въпреки това след близо 2 часа разговори с колегите постигнахме съгласие по няколко теми. Първата, че всички, от които зависи - правителство, парламент, комисия, производители трябва да положат необходимите усилия да няма увеличаване на цената на електроенергията за българския бизнес, като ключов фактор в неговата конкурентноспособност", обясни Дончев.

 

"На второ място - това е свързано с въпроса как би следвало да се случи това - постигнахме консенсус, че всички случаи, при които имаме свръхподпомагане, а ние на база интензивна работа последните дни и седмици сме идентифицирали такива случаи. Оказа се, че има 355 проекта за близо 100 млн. лв. финансирани от Програма за развитие на селските райони, които въпреки, че са получили европейска субсидия, голяма част от тях получават преференциална цена за произведената електроенергията все едно, че инвестицията е направена с техни пари или с кредит", допълни той.

 

 "Постигнахме консенсус по отношение на това, че ако се установи на база проверките, които извършва агенция Държавната финансова инспекция, на база решения на КЕВР, че имаме случаи на необосновано завишаване на инвестиция. Това трябва да се отрази или в редуциране на цената, или директно в отнемане на лиценза за особено драстични случаи, с уточнение, че става дума за правомощия на КЕВР, защото ние сме в позиция единствено да коментираме, да предлагаме или препоръчваме", каза още Томислав Дончев.

 

"По две теми дискусията продължава и се надявам да имаме решение в сряда следващата седмица. Това е реформата в държавната енергетика, точно как ще се случи, с какви конкретни количествени и финансови параметри. Другата важна тема по отношение, на която дискусията продължава, е създаването на Нарочен фонд, който да компенсира дисбалансите и да бъде буфер в системата. Надявам е да бъде по-конкретни следващата седмица", уточни вицепремиерът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4564 |23.06.2015 Овчаров: Борисов трябва да вдига тока, но друг да му е виновен . 0| 4566 |22.06.2015 Дончев: Проверяваме енергийния сектор . 0| 4813 |21.06.2015 Томислав Дончев: Против сме да се повиши цената на тока . 0| 4561 |20.06.2015 Томислав Дончев: Водят се разговори за цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads